Moni Karta : geen geld voor papier

Article – Moni Karta : geen geld voor papier

PARAMARIBO, 7 augustus 2024 – Nog geen jaar voor de nieuwe verkiezingen lijkt werkelijk niets nog te lukken vanuit de overheid.

Belofte

Enkele jaren terug beloofde president Santokhi dat alle armen in ons land goedkoop eten en andere goederen konden krijgen en wel via de inmiddels bekende Moni Karta.

De Moni Karta is feitelijk niet veel meer dan een stempelkaart waarmee je bij bepaalde locaties tegen gereduceerd tarief boodschappen kan doen of subsidies (geld) kan ontvangen.

Alhoewel volgens de regering de financiën tegenwoordig geen enkel probleem meer zijn, lijkt de kaart toch volledig mislukt.

Simpelweg gezegd is de Moni Karta een papieren kaart voor mensen zonder geld, maar kan de kaart niet worden gedrukt omdat de regering geen geld voor papier heeft.


Geen papier en inkt

Er is vanwege geldgebrek dus geen papier, plastic en/ of inkt beschikbaar om de kaarten te produceren en bedrukken.

De weinige kaarten die (ooit) wel zijn uitgegeven, worden nu op grote schaal misbruikt door ambtenaren en andere gelukszoekers die zich onterecht identificeren als houder van de kaart.

In mei bracht DNA-lid Ann Sadi het urgente probleem al naar voren; er is simpelweg geen materiaal beschikbaar voor de geldkaart.

Zoals gezegd is de "karta" een belangrijk hulpmiddel voor mensen met een beperking en zwakke huishoudens, maar de regering lijkt er niet serieus mee om te gaan.

Harriette Melcherts, een maatschappelijk werkster, overhandigde daarom een brief aan de voorzitter van De Nationale Assemblee om actie te vragen tegen dit simpele tekort.

Dat er geen geld is, is één – maar dat er zelfs geen papier en inkt meer op voorraad is, is niet acceptabel, vind ze.

Moni Karta

De Moni Karta is een sociale uitkering of hulpkaart die wordt verstrekt aan mensen met een beperking en zwakke huishoudens in ons land.

Het is bedoeld om financiële ondersteuning te bieden aan de meest kwetsbare groepen in de samenleving, zodat zij in hun basisbehoeften kunnen voorzien.

De kaart maakt het mogelijk voor gerechtigden om geld op te nemen of betalingen te doen, wat hen helpt bij het kopen van levensnoodzakelijke goederen en diensten.

Grootschalige fraude

Naast materiaalgebrek is er ook sprake van grootschalige fraude met de Moni Karta.

Ambtenaren bij (onder andere) Sociale Zaken nemen onder valse voorwendselen het Moni Karta-pasje van rechthebbenden af en pinnen hun uitkeringen voor eigen gewin.

Moni Karta : geen geld voor papier

Geld genoeg
– maar niet voor papier –

In Nickerie zijn meerdere gevallen bekend waarbij aangifte is gedaan, maar nog geen aanhoudingen zijn verricht aangezien de politie het blijkbaar niet belangrijk genoeg vindt.

Ook VHP-parlementariërs Stephen Matsaleh en Harriet Ramdien stelden eerder al vragen over deze fraude aan de verantwoordelijke minister, Ines Pané van Sociale Zaken.


Geld van armen

Fraude met Moni Karta komt al langere tijd voor, waarbij financiële ondersteuning niet bij de sociaal zwakkeren terechtkomt.

Ondanks herhaaldelijke verzoeken in het parlement om actie, blijft de fraude doorgaan en is nu zelfs het papier voor de kaart op.

"Er wordt hier gewoon baldadig gestolen!", zegt Harriet Ramdien (DNA-lid), die ook binnen haar familie met slachtoffers van fraudegevallen te maken heeft.

Stephen Matsaleh noemde vervolgens gevallen waarbij ambtenaren van Sociale Zaken naar mensen thuis gaan om het Moni Karta (pasje) op te halen, zogenaamd omdat ze vervallen zijn.

Vervolgens wordt daar meerdere keren illegaal geld mee opgenomen, waarvan er bedragen bekend zijn tussen de SRD 5.000,- en SRD 12.500,-

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Geen papier voor een papieren kaart... wat is uw mening?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!