Ori : 'we presteren slecht'

Article – Ori : 'we presteren slecht'

PARAMARIBO, 7 augustus 2024 – Als hoogste baas en uiteindelijk verantwoordelijke op Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft minister Henry Ori aangegeven teleurgesteld te zijn in het beleid van zijn eigen ministerie.

Nepotisme

Oorzaak van zijn uitspraken is het slagingspercentage voor het Mulo-eindexamen, dat dit jaar nog veel lager is dan verwacht.

Minder dan 50% van de leerlingen is geslaagd. Dat percentage ligt zelfs 10% lager dan in de jaren voordat hij de macht op het ministerie naar zich toe trok (ten tijde van minister Levens en voorgangers – redactie).

"Dit vind ik zorgwekkend," zei de minister, die vervolgens geen lering trok uit zijn falende kwaliteiten als manager en opsteller van beleid. Voor nepotisme scoort hij – volgens critici althans – een 10, maar als onderwijsdeskundige haalt hij met moeite een 2.


Hoofdrekenen

Ongeveer 40% van de leerlingen is nu reeds definitief afgeserveerd en iets meer dan 10% mag nog een laatste herkansing doen.

"Als alle herkansingen slagen, dan kunnen we toch nog op een slagingspercentage van bijna 60% uitkomen," aldus de minister die blijkbaar wel weet dat 50 + 10 gelijk staat aan 60.

Nieuw systeem

De minister kondigde tevens aan dat er beleidsmatig een holistische overstap naar een nieuw onderwijssysteem zal plaatsvinden.

"Volgend jaar gaan we voor de laatste keer de vierde klas van de Mulo hebben, want we schaffen het hele Mulo-systeem af," zegt Ori. "De resultaten zullen dan flink verbeteren met de invoering van het nieuwe systeem," verklaarde hij.

Wat dat nieuwe systeem is, of het getoetst is aan (internationale) standaarden en op basis waarvan deze in ons geval beter gaat scoren, is niet bekend.

Slechte toekomst?

De toekomst van ons land ziet er qua opleidingsniveau ook nog eens veel slechter uit dan voorgaande jaren.

Ongeveer 20% van de huidige leerlingen is geschikt voor het VWO, 10% voor de HAVO en ruim 25% kan het NATIN aan.

Vooral het slagingspercentage voor de HAVO is dit jaar schrikbarend laag, aangezien het tot twee jaar terug vele malen hoger lag.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Denkt u dat het afschaffen van de MULO gaat helpen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!