Suriname overtreedt rechten LGBTQ

Article – Suriname overtreedt rechten LGBTQ

PARAMARIBO, 8 augustus 2024 – Ons land blijft bezig de universele rechten van de mens met voeten te overtreden.

Wetboek

Bekend is dat we als enige land ter wereld weigeren om de (grond)rechten van onze inheemsen te erkennen, maar ook andere groepen worden stelselmatig genegeerd en achtergesteld.

Zo uitte DNA-lid Ann Sadi eerder deze week in ons parlement haar zorgen over de behandeling van de LGBTQ+ gemeenschap.

Ze stelde dat het negeren van deze groep in strijd is met de mensenrechten, die Suriname ooit wel heeft geratificeerd (beloofd om na te komen – redactie).

"Dit is discriminerend en tegen de rechten van de mens," zei Sadi. Ze benadrukte dat Suriname een democratie en een rechtstaat is en vond het spijtig dat de LGBTQ+ gemeenschap niet is meegenomen in het nieuwe Burgerlijk Wetboek.

Discriminatie

Minister Kenneth Amoksi wil er echter niets van weten en eerst een uitgebreid debat, voordat er beslissingen worden genomen om de LGBTQ+ gemeenschap ook rechten te geven.

Sadi daarentegen vreest dat er te weinig tijd is voor een dergelijk debat vanwege de haast waarmee de wet wordt behandeld en door het parlement wordt gedrukt.

Ze wees erop dat discriminatie op basis van seksuele oriëntatie tegen de grondwet is.

Sadi kreeg bijval van DNA-lid Soewarto Moestadja. Hij bekritiseerde de wetgever voor het negeren van de rechten van de LGBTQ+ gemeenschap in de nationale wetgeving, vooral met betrekking tot huwelijksrechten.

Suriname overtreedt rechten LGBTQ

Ik, jij, jullie, wij
– Langeman –

Moestadja benadrukte dat de aanbevelingen van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens en de Verenigde Naties over de bescherming van LGBTQ+ rechten serieus genomen moeten worden.

Hij riep op tot sociale en maatschappelijke discussies om draagvlak voor nieuwe wetgeving te creëren.


Inclusiviteit

Volgens Moestadja moet Suriname, juist als land van diversiteit, de LGBTQ+ gemeenschap opnemen in het nieuwe Burgerlijk Wetboek.

Hij vindt dat de sociale discussies die voortvloeien uit internationale aanbevelingen moeten leiden tot wetgeving die deze gemeenschap beschermt.

Het naar willekeur anders behandelen van "andere" mensen is niet meer van deze tijd en iets dat Suriname al 150 jaar achter zich heeft gelaten.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zouden "LGBTQ mensen" dezelfde rechten moeten krijgen als de rest?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!