SLM : kan Chan rekenen?

Article – SLM : kan Chan rekenen?

PARAMARIBO, 8 augustus 2024 – Enkele tijd terug meldde president Santokhi vol trots "dat hij persoonlijk de SLM gered had".

Ketting

Rond die tijd werd de nationale carrier geplaagd door de ene na de andere tegenvaller en weigerde elke maatschappij ter wereld nog zaken met hun te doen.

Een geleased vliegtuig werd zelfs, letterlijk, met de passagiers er nog in aan de ketting gelegd. Dat speelde in Amerika wegens een enorme reeks aan wanbetalingen.

Door het laatste beetje goud van steenbedrijf Grassalco op de openbare markt te verkopen, kreeg de staat eenmalig de beschikking over US$ 20.000.000,-


Geldmisbruik

Dat geld was eigenlijk bedoeld om Grassalco zelf van de ondergang te redden, maar werd misbruikt door de meest urgente schulden van SLM te betalen.

Gevolg is dat Grassalco – die in theorie nog levensvatbaar was – op de rand van de afgrond verkeerd en SLM het nog even mocht proberen.

Sindsdien pompt de regering er bijkans US$ 2.000.000,– per maand in.

Een bedrag dat via belastinggeld ook wordt betaald door mensen die nooit (met SLM) vliegen.

Hun tickets, die toch al veel duurder uitpakken dan van KLM, zijn daardoor onzichtbaar extreem duur geworden.

Elke passagier wordt immers gesubsideerd en dat is een bedrag dat we met de hele samenleving betalen.

Inmiddels is de schuld (aan de staat, aan binnenlandse bedrijven en het buitenland – redactie) opgelopen tot meer dan US$ 150.000.000,– en is zowel de nationale goudvoorraad als pensioenpot bij SLM illegaal leeggeplunderd.

Rekensom

Een simpele rekensom leert dat het bedrijf technisch gewoon failliet is, maar Santokhi blijft melden dat hij het bedrijf gaat redden.

In tegensteling tot wat iedereen denkt, is de "gouden lijn" van Paramaribo naar Amsterdam helemaal niet zo winstgevend. Het gaat echt om tientjes winst per ticket, als alles goed op elkaar is afgestemd.

Maar stel dat de SLM dankzij haar extreem goede, verstandige en prudente beleid in staat is om US$ 100,- pure winst per ticket te realiseren.

Een vlucht bevat (afgerond) 300 personen, dus dat is (als we cargo even niet meerekenen) 300 x 100 = US$ 30.000,- per vlucht.

Wanneer SLM 4x per week heen en weer naar Nederland vliegt, dan komt dat uit op 8 vluchten à US$ 30.000,– winst = US$ 240.000,- per week.


Slechte boekhouding

Zoals gezegd is de totale schuld bij niemand bekend, een goed bijgehouden boekhouding is er niet, maar deze wordt geschat op zeker US$ 150.000.000,-

UD$ 150.000.000,– / US$ 240.000,– = 625.

Oftewel, SLM moet 625 weken lang een astronomisch hoge winst van een kwart miljoen zien te draaien om de schuld ooit af te lossen.

Voor uw inzicht; 625 weken is 12 jaar.

Als SLM vanaf volgend jaar dus "opeens magisch" winstgevend wordt, is ze (met de niet realistische winstcijfers) pas in 2037 schuldenvrij.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Kan Chan rekenen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!