Levensgevaarlijke situatie Zanderij

Article – Levensgevaarlijke situatie Zanderij

PARAMARIBO, 9 augustus 2024 – Op onze luchthaven Zanderij – de Internationale Luchthaven Johan Adolf Pengel – is inmiddels meer kapot dan er nog heel is.

KLM

Waar we in eigen land niet tot nauwelijks stilstaan bij de kwaliteit, onderhoud en gevaren van onze luchthaven is het de Nederlandse KLM die telkens voor ons de alarmbel luidt.

Gevaren

Vorig jaar bleek al dat de landingsbaan vol scheuren zat, de taxibaan was verzakt en essentiële apparatuur niet meer werkte omdat de koperleidingen waren gestolen.

Daarbij rijden er wagens rond die niet gecertificeerd zijn en hebben onze beladers van cargo vaak geen benul van wat ze doen.

KLM piloten controleren daarom voor elke vlucht altijd zelf nog hoe en wat er is ingeladen om verkeerde belasting en ongelukken te voorkomen.

Naar nu blijkt, werkt ook het systeem niet meer dat via de luchtverkeersleiding real time de weersomstandigheden aan de piloten kan doorgeven. Denk daarbij aan de windrichting, laaghangende bewolking en kans op regen of onweer.

Een vergelijkbare situatie deed zich eerder voor in 1989, met een afschuwelijke ramp als gevolg en blijkbaar hebben we daar niets van geleerd.

Windrichting

Dharm Mungra heeft vanwege de meest recente ontdekking zijn ernstige zorgen uitgesproken.

Mungra is de voormalig voorzitter van de Stuurgroep Zanderij en ex-directeur van het Surinaamse Ministerie van Openbare Werken.

Afgelopen week blijkt een KLM-toestel te zijn vertrokken met honderden passagiers zonder dat er cruciale weersinformatie werd verstrekt vanuit Zanderij zelf.

Volgens Mungra kreeg de bemanning van het toestel via de luchtverkeersleiding te horen dat hun verzoek over de windrichting niet kon worden ingewilligd vanwege "een defect".

Hij benadrukte het belang van deze informatie voor een veilige start van de vlucht.

De windrichting is bepalend voor de koers die een vliegtuig volgt bij het opstijgen. Zonder deze gegevens kan de vlucht onnodige risico's lopen.

Hij voegde eraan toe dat het ontbreken van deze details de veiligheid van passagiers in gevaar heeft gebracht.

Piloten zijn bij het opstijgen erg afhankelijk van de nauwkeurige en tijdige weersinformatie om problemen te voorkomen en een veilige vlucht te garanderen.

Handmatig

Gelukkig worden KLM-piloten getraind om ook "op het oog" (zonder technische instrumenten – redactie) te kunnen navigeren en maakte de cockpit gebruik van een wapperende vlag om de exacte windrichting alsnog te kunnen bepalen.

Levensgevaarlijke situatie Zanderij

KLM Zanderij
– grappig, maar niet leuk –

De procedures en de communicatie tussen onze luchtverkeersleiding en luchtvaartmaatschappijen is volgens Mungra volledig onverantwoord.

Hij pleit voor een grondig onderzoek naar wat er gebeurd is en verbeteringen in de systemen om te voorkomen dat dergelijke situaties in de toekomst opnieuw plaatsvinden.

Vanuit het ministerie van toerisme en transport is geen antwoord gekomen op de vraag wat er speelde.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Voelt u zich als passagier veilig op Zanderij?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!