✉️ Regering spuugt op inheemsen

Article – ✉️ Regering spuugt op inheemsen

PARAMARIBO, 9 augustus 2024 – Zowel president Chandrikapersad Santokhi als vicepresident Ronnie Brunswijk hebben op de Internationale dag der Inheemsen onze eigen inheemsen keihard en direct in het gezicht gespuugd.

Moord

Met de moord op twee inheemse demonstranten van Pikin Saron nog vers in het geheugen, blijft de regering onze eerste en oorspronkelijke bewoners van ons land als pure paria's behandelen.

De regering roeit inheemsen uit en spreekt over 'respect'

De mannen uit Pikin Saron bleken, na internationaal en onafhankelijk onderzoek, ongewapend en vastgebonden van dichtbij geëxecuteerd terwijl ze al op de grond lagen.

Keiharde leugens

Chandrikapersad reageerde toen binnen acht uur met de melding "dat elk onderzoek naar de toedracht niet nodig was, aangezien het hier om stomdronken en zwaarbewapende, goed getrainde terroristen ging".

Minister Ramdin herhaalde die leugen door voor de OAS te melden dat de twee mannen "eerst nog vier agenten in koele bloeden hadden vermoord".

Beide uitspraken bleken flagrante leugens te zijn en zijn inmiddels internationaal veroordeeld.

Doofpot

Wel is het zo dat de president gelijk kreeg wat zijn oproep tot "geen onderzoek" betreft.

De moordzaken zijn in de doofpot beland en enkele getuigen van de moord zitten nu al ruim een jaar zonder proces in voorarrest vast.

Chan laat inheemsen vermoorden zonder verder onderzoek

Tegen hun zijn straffen tot 15 jaar geëist, zonder verdere uitleg of juridische onderbouwing.


Weigering rechten

De geboortegronden van onze inheemsen worden in hoog tempo ontbost en vernietigd, waarbij honderden hectares worden uitgedeeld aan malafide ondernemers.

Ook weigert de regering Santokhi / Brunswijk de grondrechten van onze inheemsen te erkennen, zijn de inheemsen wat overige rechten betreft bij wet achtergesteld en gaat de vernietiging van hun leefgebied sinds 2020 in verhoogd tempo door.

Suriname is meerdere malen internationaal hiervoor veroordeeld, maar de regering waant zich onschendbaar en treedt de wetten van haar eerste bewoners met voeten.

✉️ Regering spuugt op inheemsen

Chan haat inheemsen
– © Kabinet van de President / CDS –

Het feit dat ons land – als enige natie ter wereld – op geen enkele manier de rechten van haar inheemse bevolking erkent, heeft ons internationaal enorm beschadigd.

Carnaval

Toch gingen beide heren in een potsierlijke en totaal misplaatste carnavalsoptocht trots op de foto met een inheemse verentooi.

Valse beloften en leugens maken onze inheemsen belachelijk

Ze spraken loze en obligate woorden over culturele waarden, respect, kleur binnen de samenleving en het belang van historisch besef.

De toespraken konden enkel op haat, hoon en walging rekenen binnen de inheemse gemeenschap.

Deze heeft dan ook aangegeven dat de tijd van slavernij, racisme en kraaltjes plus spiegeltjes voorbij is, en dat ze niet meer trappen in de totale onzin en valse uitspraken van zowel Chan als Bravo.

Internationaal zijn er nu meerdere aanklachten en processen in gang gezet tegen de regering en de staat Suriname om de rechten van onze inheemsen bij wet af te dwingen.

✉️ Regering spuugt op inheemsen

Ronnie haat inheemsen
– © Kabinet van de Vicepresident / CDS –

Waar onze toppers in eigen land met leugens en bedrog een heel eind denken te komen, weet het buitenland inmiddels hoe onbetrouwbaar ze zijn als het aankomt op het gebied van inheemse rechten.

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hecht u waarde aan de toespraken van VHP / ABOP?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!