Nieuwe lening Oppenheimer desastreus

Article – Nieuwe lening Oppenheimer desastreus

PARAMARIBO, 9 augustus 2024 – Zoals algemeen bekend heeft de vorige regering, net als de huidige, leningen afgesloten van vele miljarden US$ in waarde.

Miljarden US$

De oude leningen zijn opgebouwd in een tijdsbestek van ongeveer 10 jaar en bedragen om en nabij de US$ 4,5 miljard.

De nieuwe leningen zijn in de afgelopen drie jaar opgebouwd en stijgen nu al ver over de US$ 1,5 miljard heen.

Bij zowel de oude, als nieuwe leningen gaat het expliciet om buitenlandse schuld van de regering, aangezien de binnenlandse schuld op zijn minst even hoog is.

IMF hulp

Vanwege de schuld onder de oude regering, heeft de huidige regering aangeklopt bij het IMF om hulp.

De belangrijkste hulpvraag van de nieuwe regering was om nog meer schuld te mogen maken, zodat ons land niet tot stilstand komt en gaten in de boekhouding aangevuld kunnen worden.

Nieuwe lening Oppenheimer desastreus

Broko moni
– Langeman –

Het IMF is daar, onder strenge voorwaarden uiteindelijk mee akkoord gegaan. Nu alle beschikbare miljoenen bij het IMF inmiddels zijn geleend en uitgegeven, moet de huidige regering dus op zoek gaan naar nieuwe oplossingen om toch aan geld te komen.


Geen inkomsten

Iedereen kijkt naar de olie, maar tot op heden is daar nog geen enkele beslissing over gevallen. Op zijn vroegst zal men eind dit jaar een keuze maken, waarbij rond 2028 de eerste olie naar boven komt.

Eventuele winsten gaan echter tot 2050 direct naar het financiële instituut Oppenheimer, zodat we de komende 25 jaar niet over ons eigen geld en haar besteding kunnen beslissen.

Omdat we dus geen inkomsten hebben, de olie erg onzeker is en ons land tientallen jaren niet over eigen vermogen mag beslissen, heeft de nieuwe regering een ander plan bedacht; lenen.

Nieuwe leningen zijn echter door het IMF verboden, en aangezien hier toch aanstalten toe gemaakt wordt, dreigt het IMF haar steun voor de regering te stoppen.

Sluiproute

De regering heeft echt een "maas in de wet" ontdekt, waarbij niet zijzelf, maar de staatsbedrijven (feitelijk namens de regering) geld lenen en die lening weer terugsluizen naar de enige aandeelhouder; de regering.

Uit eerder uitgelekte documenten blijkt nu dat onder andere EBS bij Oppenheimer bezig is om een nieuwe lening van maar liefst een half miljard US$ af te sluiten.

Nieuwe lening Oppenheimer desastreus

Moni broko
– Langeman –

Dat geld moet bijvoorbeeld gebruikt worden om de subsidie op EBS af te bouwen, wat weer een eis is van hetzelfde IMF; als dat niet gebeurd mag de regering weer geen geld lenen.

Op deze manier kan de regering de EBS subsidies dus verlagen en via datzelfde EBS honderden miljoenen lenen om haar eigen, weggevloeide subsidies te compenseren.

Schuld maakt schuld

Feitelijk worden er via onze parastatale bedrijven nieuwe leningen aangegaan, om zo de oude en bestaande leningen af te lossen.

Onderpand

Uit de documenten van Oppenheimer blijkt zelfs dat EBS in zijn volledigheid als onderpand aan de schuldeisers wordt weggegeven.

Dat houdt in dat alle gebouwen, de elektriciteit, de volledige infrastructuur, kennis, knowledge, goodwill, grondgebied en zelfs de (energie van) de stuwdam wordt overgedragen als de regering niet in staat is de nieuwe miljardenlening af te betalen.

Een soortgelijke constructie zou ook geregeld zijn met China, waarbij de luchthaven Zanderij, de grond van de luchthaven en het gebied hier rondom in Chinese handen zou komen.

Voor de haven in Paramaribo zijn, volgens insiders, ook dergelijke afspraken gemaakt.

Daarmee zouden niet alleen de meest belangrijke bedrijven, maar ook onze volledige infrastructuur en alles dat zij opbrengen uit ons land wegvloeien, waarschuwen zij.

Goedpraten

Sommigen proberen de voorgenomen lening goed te praten door het in het persoonlijke te trekken, zonder naar de feiten en consequenties te kijken.

Ze wijzen daarbij op de directeur van EBS, Leo Brunswijk. Hij zou de miljoenen gaan lenen voor eigen gewin en als eerste persoon ter wereld zo slim zijn dat hij Oppenheimer kan oplichten.

Daarbij vergeten ze dat hij als directeur geen zeggenschap of beslissingsbevoegdheid heeft over deze lening.

EBS is een parastataal bedrijf dat volledig in handen is van de overheid en maar één aandeelhouder kent; de staat Suriname. Bij dit soort grote en belangrijke beslissingen moet de aandeelhouder altijd instemmen.

Als men het al persoonlijk wil maken, moet dus gekeken worden naar de eindverantwoordelijke van deze enige aandeelhouder, en dat is Santokhi als president van de staat Suriname.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Is het verstandig om nog meer te gaan lenen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!