🌎 Japan : risico op zware aardbeving

Article – 🌎 Japan : risico op zware aardbeving

PARAMARIBO, 10 augustus 2024 – Japan heeft voor het eerst in haar bestaan een waarschuwing afgegeven voor een verhoogd risico op een allesvernietigende aardbeving.

De waarschuwing werd eind deze week uitgegeven, met de boodschap aan de bevolking om waakzaam te blijven, maar niet direct alles te evacueren.

Waarschuwing

De oproep houdt in dat de kans op een zeer zware aardbeving veel groter is dan normaal, maar dit betekent niet dat een aardbeving op korte termijn 100% zeker is.

De waarschuwing volgde enkele uren nadat een aardbeving met een kracht van 7,1 plaatsvond bij het zuidelijke eiland Kyushu.

Hoewel de beving in kwestie geen grote schade veroorzaakte, was de locatie van het epicentrum zorgwekkend.

Nankai Trog

Het bevond zich namelijk aan de rand van de Nankai Trog, een gebied met seismische activiteit langs de Pacifische kust van Japan.

Nankai Trog

De Nankai Trog, die zich uitstrekt tussen de Suruga-baai in centraal Japan en de Hyuganada-zee in Kyushu, is bekend om zijn geschiedenis van verwoestende aardbevingen.

Eerdere aardbevingen in dit gebied hebben duizenden levens geëist.

Deze zogenaamde "megaquakes" komen eens in de 90 tot 200 jaar voor, met de laatste die plaatsvond in 1946.

Volgens deskundigen is er een kans van 70% tot 80% dat een aardbeving met een kracht van 8 of 9 de komende 30 jaar ergens langs de vermelde trog zal toeslaan.

In het ergste geval zouden meer dan 200.000 mensen kunnen omkomen door de aardbeving en een mogelijke daaropvolgende tsunami.


Relatief meer kans

Tijdens een persconferentie benadrukte Shinya Tsukada van het Japanse Meteorologische Agentschap dat er momenteel een "relatief hogere kans is op een grote aardbeving in vergelijking met normale tijden," maar dat dit niet betekent dat het binnen een bepaalde tijd zal gebeuren.

🌎 Japan : risico op zware aardbeving

Platteland Japan
– impressie Langeman –

De huidige waarschuwing, de laagste van twee soorten waarschuwingen die de autoriteiten kunnen geven, blijft een week van kracht.

Inwoners wordt gevraagd extra waakzaam te zijn in de komende dagen. Mensen die niet snel kunnen evacueren, wordt aangeraden om dit nu al vrijwillig te overwegen.

Tegelijkertijd adviseren de autoriteiten om voorzichtig te zijn, maar het dagelijks leven zoveel mogelijk voort te zetten, met inachtneming van de evacuatieroutes en voldoende noodvoorraden.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u wel eens een aardbeving meegemaakt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!