IMF waarschuwt voor EBS lening

Article – IMF waarschuwt voor EBS lening

PARAMARIBO, 11 augustus 2024 – De staat Suriname heeft via Energie Bedrijven Suriname (EBS) een enorme schuld opgebouwd, niet alleen onder de "vorige" regering, maar juist ook onder de huidige.

EBS

De subsidies op de producten van EBS zijn zo hoog, dat er – net als bij SLM – maandelijks vele miljoenen worden uitgegeven om het staatsbedrijf overeind te houden.

Inkomsten heeft de regering niet en alles dat ze de afgelopen vier jaar mochten lenen, is inmiddels geleend. Ook de huidige regering heeft zo veel geleend dat het IMF nu aan de noodrem heeft getrokken.

Om die reden is men nu bezig een maas in de wet te onderzoeken waarbij niet de regering zelf, maar EBS namens die regering een megalening aangaat (bij het Oppenheimer instituut – redactie).

Met dat geld kan de regering weer een tijdje vooruit en de subsidies van EBS op het oog afbouwen. Onder de streep zal er niet veel veranderen, omdat het geleende geld mede ingezet kan worden om de subsidies op een andere manier te compenseren, tot ook die lening opgebruikt is.

IMF

Volgens het IMF-team dat momenteel Suriname bezoekt, besteedt de regering dus nog steeds veel te veel geld aan stroom en lijkt het einde niet in zicht.

Anastacia Guscina, hoofd van het IMF-team, wijst erop dat de recente droogte in Suriname heeft bijgedragen aan deze hoge uitgaven. Door de lage waterstanden in het stuwmeer moest er meer thermische energie opgewekt worden, wat leidde tot hogere kosten voor de overheid.

Waarom de regering de afgelopen vier jaar niet heeft geïnvesteerd in zonne– en windenergie is niet bekend. Ook stijgt het energieverbruik in Suriname sinds enkele jaren fors, waar het in de rest van de wereld juist afneemt.

Het (veel) duurder maken van energie zou een goede maatregel zijn om het verbruik, en daarmee de kosten voor de overheid, te beperken maar dat ligt politiek zo gevoelig dat men er niet aan durft.

Winsten verdwenen

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning erkende onder grote druk ook nog eens dat de dividenduitkering van Staatsolie inmiddels al volledig is verdampt aan het betalen van stroomsubsidies.

IMF waarschuwt voor EBS lening

Gesubsidieerde elektra
– Langeman –

De winst van Staatsolie, uitgekeerd aan de staat, bedroeg US$ 60 miljoen en is nu dus reeds verdwenen. Het bedrag was daarbij niet eens voldoende om alle kosten te dekken, wat resulteert in een nog grotere schuld voor de regering.

Staatsolie is feitelijk nog de enige bron van inkomsten voor de regering, maar ook zij hebben enorme schulden.

Onder andere vanwege "de dam", het feit dat ze voor honderden miljoenen garant staan voor leningen van de regering en omdat ze zich nog moeten inkopen op de oliemarkt om de "Surinaamse" olie ooit te mogen winnen (de kosten hiervoor worden geschat op ongeveer een miljard US$ – redactie).

Vanwege de slechte boekhouding van de overheid lukt het Staatsolie echter niet om partijen te vinden die in het bedrijf willen investeren. De regering snijdt zichzelf daarmee dus enorm in de vingers, omdat ze de enige toekomstige bron van inkomsten nu van binnenuit leegtrekken.

Onhoudbaar

Het IMF benadrukt dat de huidige manier van boekhouden door onze regering onhoudbaar is en dat er dringend maatregelen nodig zijn.

De regering moet volgens het IMF niet langer rekenen op subsidies om de energiekosten voor huishoudens te verlagen, vooral omdat veel huishoudens die deze subsidie ontvangen, het eigenlijk niet nodig hebben.

Dit leidt tot een ongezonde financiële situatie voor het land, maar omdat het politieke zelfmoord is om aan de subsidies te sleutelen durft de regering echte acties tot 2025 niet aan.


Serieuze waarschuwing

Het IMF waarschuwt ook dat, als de regering jaar op jaar niets blijft doen, ons land het serieuze risico loopt om alle toekomstige en internationale steun te verliezen.

Of het aangaan van een nieuwe miljardenlening (uitgelekte documenten wijzen op US$ 550.000.000,– met onderpand van geheel EBS – redactie) op dit moment verstandig is, wist president Santokhi niet te melden.

Er is contact gezocht met zijn Kabinet, maar na drie dagen is daar nog niet op geantwoord.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft de regering genoeg gedaan om zelfstandig verder te kunnen gaan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!