'Ori sloopt onderwijs'

Article – 'Ori sloopt onderwijs'

PARAMARIBO, 11 augustus 2024 – Het Surinaams onderwijs, ooit het beste van de hele Caraïbische regio, is de afgelopen jaren totaal vernietigd, vinden critici.

Doodziek

Waar vorig minister Levens het onderwijs onsterfelijk ziek heeft gemaakt door jarenlang iedereen over te laten gaan (ook bij enkel onvoldoendes – redactie), dreigt huidig minister Ori de doodzieke patiënt nu voorgoed de nek om te draaien.

De slagingspercentages worden de laatste jaren met elk jaar slechter. Dat is logisch omdat nu de generaties worden afgeleverd die de voorgaande jaren nooit hebben gestudeerd, maar zonder enige vorm van kennis toch het examenjaar mochten ingaan.

In plaats van dat minister Ori de niet-opgeleiden probeert tegen te houden en zo op termijn het niveau van de wel-opgeleiden verbeterd, heeft hij besloten het hele onderwijssysteem voor een groot deel af te schaffen.

Wat niet bestaat, kan niet falen, zo is blijkbaar de gedachte.

Opheffen

Minister Henry Ori heeft eerder al zijn zorgen geuit over het zeer lage slagingspercentage op de (mulo)scholen.

Omdat de scholen zo slecht scoren, heeft hij aangekondigd het volledige (mulo)systeem nu maar gewoon op te heffen.

De resultaten zijn onaanvaardbaar laag.

We moeten iets veranderen, en volgend jaar zal de vierde mulo voor het laatst plaatsvinden, waarna het op termijn stop met bestaan.

Henry Ori
minister

De aankondiging heeft tot ongekend veel kritiek geleid van zowel leerkrachten als onderwijsdeskundigen.

Zij betwijfelen of het simpelweg afschaffen van een heel onderwijssysteem de oplossing is voor de slechte schoolprestaties. Er is immers nog geen plan voor wat er in de plaats moet komen. En als er al een plan was, is deze nooit doorgerekend, zijn er geen docenten voor opgeleid en weten scholieren totaal niet waar ze aan toe zijn.


Een ramp dreigt

Een ramp van ongekend niveau dreigt daarmee ons land te overspoelen met mislukte generaties als gevolg.

Ook zal het op termijn zorgen voor een nog grotere braindrain en het mislopen van de weinige kansen die we hebben.

'Ori sloopt onderwijs'

Boekverbranding
– het onderwijs verdwijnt –

De olie– en gassector staat wellicht ooit te springen op hoogopgeleiden en gemiddeld opgeleiden, maar als die nooit worden afgeleverd kan men beslissen om niet te investeren.

Leerkrachten benadrukken dat het huidige doorstroomsysteem, dat volgens hen geen wettelijke basis heeft en illegaal is doorgevoerd, de onderwijskwaliteit ernstig heeft aangetast.

Het totale gebrek aan visie vanuit de regering op welk vlak ook heeft een ongekend negatieve invloed op de toekomst van de leerlingen en daarmee Suriname, vinden ze.

Niet doordacht

De roep om transparantie en verantwoording neemt vanuit het onderwijswezen dan ook sterk toe.

Ori weigert echter naar wie dan ook te luisteren en geniet alle steun van Santokhi die heilig in de onderwijsminister gelooft.

Vanuit het veld wordt gevraagd dat de minister opstapt of anders het ministerie concrete stappen laat ondernemen.

Ook eisen zij een solide, goed doordacht en volledig uitgewerkt overgangsplan, voordat de muloscholen definitief sluiten en er nog geen opvolging klaar staat.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat zijn uw herinneringen aan school?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!