✉️ Blaast Chan Suriname op?

Article – ✉️ Blaast Chan Suriname op?

PARAMARIBO, 11 augustus 2024 – Dezer dagen circuleert een document van Oppenheimer over een overeenkomst tussen Oppenheimer enerzijds en zowel EBS als Hakrinbank anderzijds.

Niet fake

Inmiddels is bekend, althans op basis van wat bekend is, dat het document authentiek is en niet een fake document is wat in Suriname tegenwoordig standaardpraktijk lijkt te zijn om anderen te bekladden.

Oppenheimer

Oppenheimer begint een spook en een nachtmerrie te worden voor Suriname.

De NDP is behoorlijk afgestraft voor de lening met Oppenheimer omdat de VHP alles voor de samenleving verdraaide.

De VHP maakte onnodig en oneerlijk stennis over Oppenheimer en die lening.

Ook na de verkiezingen bleef de VHP alle problemen en onkunde van hun regeren in de schoenen van die lening en van de NDP schuiven. Ook de mislukte en dure herschikking – straks daarover meer – probeerde de VHP in de schoenen van de NDP te schuiven.

Dat de VHP onkundig blijkt te zijn, totaal geen visie te hebben en in straattaal een losers beleid te voeren komt deze week weer – let wel weer!! – in alle hevigheid naar boven met het uitlekken van het bezoek van Oppenheimer aan Suriname en de gesprekken met onder andere de EBS.


Alles gaat geheim

Met nadruk de woorden “onder andere” want Oppenheimer heeft zeker gesprekken gevoerd met de regering over die samenwerking.

Wie dat ontkent of niet wil geloven die gelooft nog in Sinterklaas en dus heeft een denkniveau van een kleuter van 3 jaren immers die geloven nog vrolijk in Sinterklaas.

Lenen is niet het hoofdprobleem en lenen bij Oppenheimer is evenmin het probleem. Wat is dan de bom, wat is dan wel het probleem?

Beter gezegd wat zijn dan de problemen, de bezwaren?

Drie punten

Het bericht over Oppenheimer bracht het volgende naar buiten;

  1. De VHP jokt, liegt en bedriegt en houdt iedereen voor de gek
  2. Onkunde van de VHP en de VHP is niet in staat om een visie te ontwikkelen
  3. Falende governance bij EBS, snurkende top bij de EBS.

Ik zal het nader toelichten want dit kan voor velen rauw op hun dak komen.

Hier en daar zal ik basaal taalgebruik hanteren zoals mijn rijstboeren in Nickerie in broko broko Nederlands doen na een avond in de bar hun stress over de padie perikelen te hebben weg gedronken.

✉️ Blaast Chan Suriname op?

Oeps...
– Pinokkio, wat doe je nou?! –

Daar weet Santokhi alles van, want hij is de boeren tegemoet gekomen door een stuk van wat hij al in het Nederlands zei weer in het Hindostaans te zeggen.


1. VHP jokt, liegt en bedriegt en ABOP is niet minder


Bouterse wilde het netjes houden richting Santokhi en zei dat hij jokt in plaats van dat hij liegt. Wel in Nickerie zeggen wij nee de President inclusief de VHP liegt en bedriegt want dit is drey ai ley.

De VHP haast zich om in de media te verklaren dat niet de regering leent, maar de bedrijven willen lenen.

Dit is op z’n Nickeriaans gezegd je reinste bullshit – ja zo zeggen wij dat in Nickerie onomwonden als je ons in de maling wilt nemen dus probeer voor 1 keer de emotie te snappen – want de EBS is niet zomaar een particulier bedrijf.

De EBS is de overheid en de overheid is EBS.

EBS kan zo’n ingrijpend besluit niet zelfstandig nemen. De hele RvC komt aan te pas en daarnaast de aandeelhouder ook. Er moet zelfs een speciale aandeelhoudersvergadering komen voor zo iets ingrijpends.

Wie is de aandeelhouder?

Juist ja, dat is de overheid en dan moet zelfs de president uit zijn stoel voor komen en ook het parlement moet voor zelfs van reces terugkomen, alle dawet en loempia achterlatend.

Dus wat voor lariekoek – weer op z’n Nickeriaans – vertelt de VHP nu? Hoe is het mogelijk geweest dat de EBS al maanden met Oppenheimer praat en de hele regering verzwijgt dit voor het parlement? Hoe bestaat het?

Het document wat nu circuleert, is van 19 april 2024, dat is bijna 4 maanden geleden!

In de regel komt zo’n document niet na 1 dag praten tot stand.

Je kan rustig aannemen dat er maanden over gesproken is dus zeker zo een half jaar dus al driekwart jaar weten BIBIS, NH en de President dit en zij verzwijgen dit voor iedereen.

Ook de ABOP gaat niet vrijuit. Alle kletskoek van Brunswijk moet nu stoppen.

Een CEO die van ABOP is en zelfs familie is, een NH-minister die van ABOP is en Ronnie Brunswijk durft keer op keer te vertellen “ik weet van niets, zij vertellen mij niets”.

In Nickerie zeggen wij kappen met die bullshit, genoeg is genoeg. In slang Engels – vanwege de nabijheid van Guyana – zeggen wij in Nickerie “na try to fool mi again bai”. Dit is dus een overduidelijk bewijs dat de hele regering de boel belazert en het land wil storten in andere ellende met die leningen.

Overigens er is helaas nog niet alles bekend over die leningen behalve van wat in het document al te zien is.


2. Onkunde van de VHP


De VHP is totaal niet in staat om slim te besturen. Waarom wil je geld lenen van Oppenheimer voor EBS terwijl er een rapport van EY over de rommels bij de EBS al 2 jaren ligt te stoffen en waarop geen actie is ondernomen.

Er wordt onnodig veel geld door de goot “gepist” – dit zeggen de Nickerianen als het goed laat is geworden en zij behoorlijk pissed off zijn – door premie te geven aan Olibis.

Er is inefficiëntie in de bedrijfsvoering bij de EBS. Er is verkwisting in de vorm van hoge salarissen en dure auto’s. Is de regering nu gek geworden.

Als de regering als een dolle een graai doet in de schaarse middelen van het land dan hoeft het volk dat ook niet te willen.

Voordat er überhaupt geld geleend moet worden moet er toch een meerjarenplan zijn voor de energievoorziening?

Waar is dat plan? Waar is die visie?

Zie hier waarom ik steevast pleit voor intelligentie. Soso domheid bij de bestuurders. Maar misschien ook schofterigheid, de Nickeriaanse boeren zouden na een paar glazen palm en borgoe zeggen “khalie haramie panai” (alleen maar idioterie).

Je deugt als regering totaal niet als je niet in staat bent om na 4 jaren een plan en visie over de energievoorziening te maken en dat voor te leggen in het parlement.

Dit is het zoveelste bewijs dat VHP het niet heeft en niks kan.

Zij hebben voor de verkiezing van 2020 zoveel gebakken lucht verkocht, maar na de verkiezingen en 4 jaren besturen is het zelfs stank lucht wat zij nu brengen. De vraag is waar is de oppositie gebleven?

Het is geen De Nieuwe Wind maar soso safoe poeh. Tot niets zijn zij in staat.

Waar is het parlement? Dwing de president om een debat te voeren in het parlement en openheid te geven. Het parlement moet desnoods met hongerstaking dreigen om de president naar het parlement te krijgen.

Dit moet niet geaccepteerd worden als de oppositie – parlementair en buiten parlementair – het menen met het land.


3. Falende Governance bij EBS


In het document is te lezen dat de brief is gericht aan de CFO, Lesley Rahan, van EBS en dat hij zou tekenen.

Zonder de statuten van de EBS te kennen kunnen wij stellen dat dit de reinste overtreding is want een CFO alleen kan het bedrijf niet binden aan zo’n overeenkomst.

Dus waar is de CEO? Rondjes rijden in zijn dure Prado?

Waar zijn de RvC leden in deze? Hoe bestaat het dat de RvC en de directie de hele onderneming zouden willen verpanden volgens media berichten? In Nickerie zouden de boeren voor het verlaten van de bar zeggen “wie denken die mensen te zijn, is EBS van hun vader”.

En dan zouden een paar minder stichtelijke woorden uitrollen. Dit allemaal omdat het buitengewoon banaal is wat de directie en RvC hebben gedaan.

Die malloten – om met de woorden van de verbolgen boeren te spreken – hebben 4 jaar lang niets en dan ook niets aan de inefficiëntie in het bedrijf kunnen doen, zij hebben het EY-rapport niet eens kunnen lezen en begrijpen, maar die debielen gaan een overeenkomst aan met zo’n dure prijs.

Dit is bijna crimineel gedrag wat niet geaccepteerd kan worden. De oppositie en het parlement moeten met gestrekt been een sliding maken. De bal kan doorrollen, maar de speler moet meteen geremd worden.

De hele top van EBS moet aansprakelijk gesteld worden en ontslagen worden.

Mislukte herschikking

De herschikking van de vorige leningen bij Oppenheimer zijn ook al mislukt ondanks dat er zoveel geld is uitgegeven aan Lazard en andere dure achter de schermen vreters.

Je hoeft geen Einstein te zijn om te concluderen dat de onderhandelaars van Suriname de boel hebben verkwanseld.

Zelfs de dronken rijstboeren zijn op de late uren nog scherp in de hersenen, want als Oppenheimer zoveel had moeten laten liggen en met zijn vinger tussen de deur zat bij de herschikking dan zou Oppenheimer niet nog een keer naar Paramaribo komen om geld te lenen aan losers.

Nee, deze Oppenheimer ruikt olie en gas gelden en weet dat zij straks stevig terugbetaald zullen worden want er zal geld zijn in Suriname.

De herschikking heeft Oppenheimer niet afgeschrikt, integendeel zij zijn er per saldo beter van geworden en dus komen zij graag terug. Die zijn wat slimmer en hebben meer intelligentie in hun cabeza.

Oppenheimer is ook bekend van de atoombom, maar deze Oppenheimer hoeft die bom niet eens te laten ontploffen, dat doet de VHP wel zelf.

Dit is de doodsteek, omdat het onbeschoftheid is.

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Hikmat Mahawat Khan / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Moet de president uitleg geven over deze berichten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!