Regering weigert steun, Tjon En Fa moet droom opgeven

Article – Regering weigert steun, Tjon En Fa moet droom opgeven

PARAMARIBO, 12 augustus 2024 – Onze beste baanrenner, Jaïr Tjon En Fa, blikt met gemengde gevoelens terug op zijn optreden tijdens de Olympische keirin wedstrijd; hij werd vroegtijdig uitgeschakeld.

"Ik had meer van mezelf verwacht, ik ben nu niet op mijn best. Daar kan ik momenteel niks aan doen," vertelt Tjon En Fa na afloop van het toernooi.

Voor de atleet, die in Tokio vier jaar geleden nog als vierde eindigde, liep het dit keer al vroeg mis.

Aanvankelijk moet Tjon En Fa al in de voorrondes stoppen. In een herkansing, om toch de kwartfinales te bereiken, kon hij niet verder komen dan de laatste plaats.

Toekomst

Tjon En Fa moet het verlies nog verwerken, maar kijkt al vooruit naar de toekomst.

Een mogelijke deelname aan de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 is niet mogelijk, volgens hem.

Vanuit de Surinaamse regering is er al jarenlang op geen enkele manier steun. Hij is dus afhankelijk van het geld van zijn ouders die al tien jaar lang 24/7 keihard werken om zijn droom te realiseren.

De financiële last is voor hun echter ondragelijk geworden en dat wil Jaïr ze niet meer aan doen.

Regering weigert steun, Tjon En Fa moet droom opgeven

Olympisch wielrennen
– Langeman illustratie –

Tjon En Fa is ontdekt en groot geworden in Nederland, waar hij in Apeldoorn (een stad in het midden van het land – redactie) in staat werd gesteld om onder goede omstandigheden te mogen blijven trainen.

Vervolgens is hij dankzij Nederlandse en Amerikaanse donoren naar Amerika vertrokken, om zo ook dichter bij zijn ouders te kunnen werken. Zelfs toen bleef alle ondersteuning vanuit eigen land echter uit.

Contrast

Het moeten loslaten van zijn Olympische droom staat in schil contrast met de Nederlandse prestaties op deze Spelen, waaronder die van veel SuriNeds.

Nederland eindigde als klein land dit jaar op de zesde plaats van beste Olympische Landen ter wereld; de hoogste score van het landje aan de Noordzee ooit.

Onder de talloze medaillewinnaars, Nederland haalde er 34 deze keer, zaten niet alleen veel Nederlanders met Surinaamse roots, maar wielrenners als Tjon En Fa. Daarvan won er een zelfs goud.

Zowel president Santokhi als minister van Sport, Gracia Emanuel, hebben deze hele Olympische Spelen echter op geen enkele manier iets van zich laten horen.


Scheldpartijen

De enige die reageerde was Gordon Touw, die schold Tjon-A-Joe in zijn functie van directeur Sportzaken uit toen hij de halve finales niet haalde.

Ook gaf Touw aan dat Nederland niets kan, niet om Surinamers geeft en op sportgebied nooit wat voor zou stellen, in tegenstelling tot wat deze regering allemaal voor onze sporters zou doen.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou Suriname haar topsporters, in de basis, moeten ondersteunen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!