Geen uitbetaling : AZP dreigt met actie

Article – Geen uitbetaling : AZP dreigt met actie

PARAMARIBO, 12 augustus 2024 – Het lijkt inmiddels een Surinaamse traditie te worden; een nieuwe maand breekt aan, en dus is er weer een maand zonder salaris voor de medische sector.

Onrust

Het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is ontevreden en overweegt nieuwe acties.

Bondsvoorzitter Lloyd Pool heeft aangegeven dat de medewerkers absoluut niet tevreden zijn vanwege het uitblijven van de uitbetaling van de behouds– en overbruggingstoelage voor juli (de maanden terug beloofde koopkrachtcorrectie – redactie).

Ondanks dat de vakbond het Ministerie van Volksgezondheid meerdere malen heeft ingelicht over de onvrede en het uitblijven van betaling, is er nog geen enkele reactie van hun kant ontvangen.

Pool waarschuwt nu dat een nieuwe actie dreigt.

Overleg

Maandag zal Pool in gesprek gaan met de voorzitters van andere ziekenhuisbonden om te overleggen over de volgende stappen die genomen moeten worden.

Hun eis is duidelijk, namelijk het laten uitbetalen van de beloofde salarissen en compensaties voor ons verplegend personeel.

Geen uitbetaling : AZP dreigt met actie

Stakende artsen
– Klaar nu! –

De regering besloot de beloofde koopkrachtversterking voor juli in zijn volledigheid niet uit te keren, aangezien er geen geld meer is.

Als reden werd echter opgegeven dat de ambtenaren dan maar moesten leven van hun vakantiegeld.


Lege beloften?

De vakbonden, zoals de Centrale van Landsdienaren Organisaties en de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren, overleggen nu al maanden met de regering over deze kwestie.

Vanuit de regering wordt van alles beloofd, maar nooit iets gedaan. Onlangs nog beloofde president Santokhi een koopkrachtversterking van SRD 3.500,– en aanvullende toelagen voor zorgpersoneel.

Alhoewel de inflatie bijna 50% per jaar is, zijn de salarissen van het personeel en de ambtenaren daar (nog) niet op gecorrigeerd.

Onduidelijk

Pool kon zelf geen duidelijkheid geven over een mogelijke compensatie of de beloofde integratie van de toelagen.

Hij benadrukt dat er eerst overleg zal plaatsvinden met de bonden van de andere ziekenhuizen, voordat men tot hardere actie overgaat.

Er is geprobeerd contact op te nemen met het Kabinet van de President, de Communicatiedienst Suriname en het ministerie, maar niemand heeft gereageerd.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Is het terecht dat het personeel van AZP acties overweegt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!