🧪 Water op Mars

Article – 🧪 Water op Mars

PARAMARIBO, 13 augustus 2024 – Wetenschappers hebben voor het eerst een reservoir van vloeibaar water ontdekt in de diepe rotsachtige korst van Mars.

Doorbraak

Deze doorbraak is het resultaat van een nieuwe analyse van gegevens verzameld door NASA's Mars Insight Lander, die al in 2018 op de befaamde Rode Planeet landde.

De Insight Lander was uitgerust met een seismometer, een instrument dat vier jaar lang trillingen – Marsbevingen – in de planeet heeft gemeten.

Door deze bevingen te analyseren en te bestuderen hoe de planeet beweegt, ontdekten wetenschappers "seismische signalen" die wijzen op de aanwezigheid van vloeibaar water.

Hoewel er al bevroren water is gevonden bij de polen van Mars en er sporen van waterdamp in de atmosfeer zijn waargenomen, is dit de eerste keer dat vloeibaar water is geïdentificeerd.

Vloeibaar water

Volgens de onderzoekers bevindt het water zich op een diepte van zes tot twaalf mijl (ongeveer 10 tot 20 km) in de Martiaanse korst.

Inzicht in het water op Mars is cruciaal voor het begrijpen van de evolutie van het klimaat, het oppervlak en het inwendige van de planeet. Dit water kan mogelijk verklaren waar al het water dat ooit op Mars stroomde, naartoe is gegaan.

Mars heeft drie miljard jaar geleden zijn rivieren en meren verloren, en is sindsdien een droge woestijn.

🧪 Water op Mars

Water op Mars
– Langeman illustraties –

Een deel van het water is in de ruimte verdwenen toen Mars zijn atmosfeer verloor, maar wetenschappers denken dat, net als op Aarde, een aanzienlijk deel van het water in de ondergrond verborgen ligt.

Insight Lander

Hoewel de Insight Lander alleen direct onder het landingsgebied kon meten, verwachten de onderzoekers dat vergelijkbare reservoirs zich elders op Mars bevinden.

Ze schatten dat er genoeg vloeibaar water op Mars is om een laag van meer dan een halve mijl over het oppervlak te vormen.

Echter, voor degenen die dromen van Marskolonies, zoals Elon Musk, biedt dit weinig hoop.

Het boren naar water op een diepte van 10 km op Mars zou zelfs voor hem een uitdaging zijn...

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Denkt u dat er nog leven is op / onder Mars?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!