IMF waarschuwt : 'het gaat niet goed'

Article – IMF waarschuwt : 'het gaat niet goed'

PARAMARIBO, 13 augustus 2024 – Vorige week was een delegatie van het IMf in ons land en zij waarschuwden ons er voor dat het niet de goede kant op gaat, als er daadwerkelijk geen beleid wordt gevoerd of aangepast.

Nieuwe lening

Tijdens de persbriefing van het IMF en de regering werd belangrijke informatie gedeeld over de zevende IMF-review.

Deze review moet ons land in staat stellen nog meer geld te lenen dan we al deden, maar wel onder auspiciën van het IMF. Dit in tegenstelling tot de op handen zijnde miljarden lening die de regering via EBS bij Oppenheimer zou willen afsluiten.

Leningen

Lenen zonder de mogelijkheid om terug te betalen kan leiden tot hoge schulden en financiële problemen.

Dit verhoogt het risico op faillissement en verlies van bezittingen.

Bovendien kan het leiden tot een negatieve kredietwaardigheid, wat toekomstige leningen duurder of onmogelijk maakt.

Onverantwoord lenen
gevaren en risico's

De Surinaamse overheid benadrukte tijdens de briefing het belang van een solide begroting en een verantwoorde financiering van de staatsschuld, maar dat is feitelijk niets nieuws en een gegeven dat iedereen op de basisschool wel heeft geleerd.

Waarschuwing

Onder druk van het IMF waarschuwde ook minister Armand Achaibersing van Financiën dat de huidige economische stabiliteit van Suriname zeer fragiel is, er geen geld (meer) is en de plannen van de afgelopen jaren niet hebben gebracht wat men had gehoopt.

De schuld is exceptioneel gestegen, de begroting heeft een groter tekort dan voorgaande jaren, investeerders bleven uit, inkomsten zijn er niet, de inflatie blijft stijgen en langdurige investeringen in de eigen productie zijn nergens te bekennen.

Gevolgen inflatie

Inflatie vermindert de koopkracht van geld, waardoor producten en diensten duurder worden. Dit kan leiden tot economische instabiliteit, omdat mensen minder kunnen uitgeven. Daarnaast kan inflatie spaargeld en vaste inkomens in waarde doen dalen, wat financiële onzekerheid veroorzaakt.

Inflatie
oorzaak en gevolg

Hij benadrukte verder dat het naleven van begrotingslimieten niet alleen de verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën is, maar een gezamenlijke inspanning vereist van alle ministeries.

Winst Staatsolie

Een ander belangrijk onderwerp was de subsidieproblemen rondom Energiebedrijven Suriname (EBS).

Sinds januari heeft de overheid US$ 60 miljoen aan voorschotten en dividenden van Staatsolie ontvangen om deze subsidies te dekken.

IMF waarschuwt : 'het gaat niet goed'

Vervuild geld
– symbolisch voor Suriname? –

Dat bleek de enige winst van Staatsolie te zijn en die is nu verdampt waardoor zowel EBS als Staatsolie in problemen dreigen te komen. Alhoewel de regering via het IMF nog meer geld probeert te lenen, is het IMF hier wel streng in.

Het kleine beetje winst van Staatsolie bleek zelfs niet genoeg, waarna er een aanvullend bedrag van US$ 10 miljoen was nodig om EBS nog verder te ondersteunen (via een andere lening binnengehaald – redactie).


Op de rem

De staat Suriname moet dus flink op de rem trappen, maar het IMF heeft over het staatsbedrijf EBS niets te zeggen. Via deze "maas in de wet" zou men nu proberen honderden miljoenen bij Oppenheimer te lenen.

Met dat geld kan de subsidie op het oog van het IMF worden afgebouwd, terwijl er onder de streep niets verandert en de regering tegelijk over meer geld beschikt.

Minister Raghoebarsing benadrukte dat de huidige economische situatie onhoudbaar is. Toekomstige tariefsverhogingen van EBS zullen worden ingezet om de staatsbegroting te ondersteunen.

Voorwaarden

Suriname moet binnenkort voldoen aan twee essentiële voorwaarden om de volgende leningen van het IMF-programma te ontvangen.

Naast hervormingen bij EBS is ook de herkapitalisatie van de Centrale Bank van Suriname vereist, aangezien deze – evenals enkele commerciële banken – op de rand van de afgrond verkeren.

Monetair

Monetaire financiering, waarbij de centrale bank geld creëert om overheidstekorten te financieren, kan leiden tot hoge inflatie.

Dit ondermijnt de waarde van de munt en kan het vertrouwen in de economie schaden

Uiteindelijk kan het resulteren in economische instabiliteit en verminderde investeringen.

Monetaire financiering
in het kort uitgelegd

Behalve een verbod op nog meer leningen moet de regering ook eindelijk eens iets gaan doen aan de torenhoge inflatie en het verbod op monetaire financiering strikter naleven.

Een conceptplan hiervoor is al opgesteld en zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan het IMF.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Bent u tevreden met wat er de afgelopen +/– 5 jaar is bereikt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!