Medici luiden alarmbel

Article – Medici luiden alarmbel

PARAMARIBO, 13 augustus 2024 – Het blijft rommelen in onze medische wereld, momenteel is het totale gebrek aan geld, beleid, visie en een gedegen plan van aanpak zo groot dat er (weer) wordt gedreigd met landelijke acties.

Ultimatum

De gezondheidsbonden hebben daarom een ultimatum gesteld aan de minister van Volksgezondheid.

Tijdens een persconferentie op woensdag 14 augustus willen zij de kwestie van onder meer de vele achterstallige betalingen bespreken.

Het gaat specifiek om de overbruggingstoelage en de werving– en behoudtoelage voor juli 2024.

Dit is niet de eerste keer dat de gezondheidsbonden actie ondernemen. Het komt helaas vaak voor dat zorgverleners in ons land niet betaald worden.

Braindrain

Het probleem heeft geleid tot een steeds grotere uitstroom van gekwalificeerd personeel naar het buitenland, waar betere arbeidsvoorwaarden, veel meer waardering en een grote kans op persoonlijke ontwikkeling te vinden zijn.

De financiële onzekerheid waarmee zorgverleners te maken hebben, zorgt voor verminderde motivatie en betrokkenheid. Dit heeft uiteindelijk een negatieve invloed op de kwaliteit van de gezondheidszorg in het land.

Medici luiden alarmbel

Medisch alarm
– Langeman impressies –

Alleen de minder bedeelden die echt niet meer naar Nederland kunnen gaan, dreigen over enkele jaren nog over te blijven, zo is de vrees.

Dat er nu ook al een hele generatie op de arbeidsmarkt komt die nooit gestudeerd heeft (vanwege "plan Levens" – redactie) helpt niet mee aan de massale braindrain die ons land sinds ongeveer 2020 op grote schaal teistert.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat vindt u van minister Ramadhin?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!