⌛ Nieuwe ontdekkingen Pompeii

Article – ⌛ Nieuwe ontdekkingen Pompeii

PARAMARIBO, 14 augustus 2024 – In de uitgravingen van Regio IX in Pompeii zijn opnieuw twee slachtoffers ontdekt.

Vesuvius

Bij het onderzoeken van een klein kamertje stuitten archeologen op de stoffelijke resten van twee slachtoffers van de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus.

De vrouw, gevonden op een bed, droeg een kleine schat bij zich bestaande uit gouden, zilveren en bronzen munten en een paar oorbellen van goud en parel.

Het kamertje waarin de slachtoffers werden aangetroffen, was een tijdelijke slaapkamer in een huis dat op dat moment werd gerenoveerd.

Het bevindt zich ten zuiden van een recent blootgelegde ruimte die bekendstaat als het Blauwe Heiligdom, en grenst aan een grote woonkamer met decoratief pleisterwerk in de tweede stijl.

Deze ruimte was waarschijnlijk een toevluchtsoord voor de twee mensen, die wachtten tot de regen van puimsteen, die de open ruimtes van het huis al uren vulde, zou ophouden.

De gesloten deuren van het kamertje hielden het puimsteen buiten, maar blokkeerden de mogelijkheid om te ontsnappen. Uiteindelijk werden ze fataal getroffen door de pyroclastische stroom die hen begroef.

Sporen van leven

Door de afdrukken in de as, achtergelaten door vergaan organisch materiaal, konden onderzoekers het meubilair van de kamer reconstrueren.

Ze goten de holtes vol om de exacte positie van een houten bed, kruk, kist en marmeren tafel te identificeren.

⌛ Nieuwe ontdekkingen Pompeii

Ontdekte ruimte
– impressie Langeman –

Op de tafel stonden bronzen, glazen en keramische voorwerpen nog op hun plek. Een bronzen kandelaar was omgevallen.

Het opgravingsproject is onderdeel van een bredere aanpak om de site van Pompeii te behouden en te verbeteren.

Naast deze opgravingen zijn er ook plannen voor nieuwe onderzoeken buiten de muren van Pompeii, zoals bij de villa’s van Civita Giuliana en de Villa van de Mysteriën.

De ontdekking van deze twee slachtoffers biedt een unieke kans om meer te leren over het dagelijks leven van de oude Pompeianen.

Toekomst

Pompeii blijft een cruciale plek voor onderzoek en behoud.

Ook worden er de komende jaren ontwikkelingen verwacht in de toegankelijkheid van de oude stad en extra positieve economische gevolgen voor het lokale gebied.

⌛ Nieuwe ontdekkingen Pompeii

De kamer in betere tijden
– Langeman illustraties –

Dit alles dankzij recente investeringen van het zogeheten Interministerieel Comité voor Economische Planning en Duurzame Ontwikkeling in Italië.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u Pompeii wel eens bezocht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!