Inheemsen verder in het nauw

Article – Inheemsen verder in het nauw

PARAMARIBO, 14 augustus 2024 – De Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) heeft opnieuw en voor de zoveelste keer onze regering opgeroepen om de Escazú-overeenkomst goed te keuren.

Overeenkomst

De Escazú-overeenkomst moet door Suriname uitgevoerd worden, zoals voorgeschreven in artikel 104 lid 1 van onze eigen Grondwet.

Escazú

De Escazú-overeenkomst, die in 2018 in Costa Rica werd aangenomen en in 2021 in werking trad, is een regionaal mensenrechtenverdrag dat de bescherming van milieu– en mensenrechtenverdedigers versterkt.

Het verdrag is gericht op het waarborgen van toegang tot milieu-informatie, publieke participatie in milieubesluitvorming en gerechtelijke procedures in milieukwesties in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

De oproep van de inheemsen werd herhaald tijdens de Nationale Dag der Inheemse Volken op 9 augustus in de Palmentuin, maar bleef onbeantwoord vanuit de regering.

Suriname is akkoord gegaan met de overeenkomst, waarbij zelfs de Grondwet aangehaald kan worden, maar weigert op welk gebied dan ook iets te betekenen voor onze inheemsen.

Oerwoud

Met de ratificatie van dit verdrag zou Suriname laten zien dat het zich inzet voor de bescherming van het milieu en de rechten van inheemse volkeren, vooral in gebieden zoals het Lawa-gebied waar grootschalige bosbouw en mijnbouw plaatsvinden.

Het verdrag biedt ook juridische bescherming aan inheemse milieuactivisten, die vaak gevaar lopen door hun protesten tegen milieuschade en gronduitgifte.

Inheemsen verder in het nauw

Schrikbeeld inheemsen
– impressie Langeman –

De activiteiten van de inheemsen zijn echter gericht op het beschermen van hun leefgebied – en daarmee ons oerwoud – terwijl de regering er sinds enkele jaren alles aan doet deze te vernietigen.

Misbruikt

De belangen van enkele politieke toppers op het gebied van grond, goud– en houtroof is zo groot dat de inheemsen daarmee al hun rechten mogen vergeten, lijkt het.

De OIS benadrukt het belang van de wetgeving en naleving hiervan – zij wil niet langer misbruikt worden met valse verhalen en beloften uit de regering.

Inheemsen verder in het nauw

Indianen verkleedpartij
– © Kabinet van de President –

Volgens hun is het in ieders belang om het leven van onze inheemse milieuverdedigers te beschermen en de internationale gemeenschap te laten zien dat Suriname serieus werk maakt van de aanpak van klimaatverandering.

De regering heeft, zoals vermeld, niet gereageerd op deze oproep noch die van de laatste jaren.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u het goed dat de inheemsen nu voor zichzelf opkomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!