Totale chaos onderwijs

Article – Totale chaos onderwijs

PARAMARIBO, 14 augustus 2024 – Er heerst totale chaos binnen ons onderwijs, in nog geen week tijd werd de Mulo volledig afgeschaft en nu toch weer niet.

Wanbeleid

Sinds ex-minister Levens had besloten dat elke leerling, hoe slecht presterend dan ook, toch gewoon doorgaat naar het volgende jaar, is het onderwijssysteem volledig aan het instorten.

Een paar jaar na haar discutabele beslissing beginnen nu de eerste generaties de examenklassen te bereiken, die dus nooit echt hebben hoeven leren.

Bizarre situatie

Als je in 2020 in de 1e klas van de Mulo zat en niets deed, ging je toch door naar de 2e klas.

Het is dus logisch dat deze groep in 2024 de 4e klas en daarmee de examenklas heeft bereikt.

De gevolgen zijn net zo duidelijk als desastreus; zeer lage slagingspercentages en een totaal verpeste generatie die nooit heeft hoeven leren.

Onderwijsstelsel
Suriname

Minister Ori heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van bovenstaande conclusie, maar had wel een oplossing om de slecht scorende Mulo uit het onderwijslandschap te halen.

Simpelweg door vanaf volgend jaar eerst de vierde klas van de Mulo weg te halen en deze dan stapsgewijs volledig op te heffen.

Totale chaos onderwijs

Geen Mulo, wel Mulo
– in vijf dagen tijd –

Wat er voor in de plaats moest komen, of er genoeg docenten waren voor dit aangepaste curriculum, wat het niveau van het onderwijs zou worden, of er andere boeken en programma's gebruikt zouden worden en hoe leerlingen konden weten of ze hiervoor geschikt waren, werd niet duidelijk.

Misverstand

Nu lijkt echter alles op een misverstand te rusten; de Mulo wordt opeens helemaal niet afgeschaft, maar krijgt enkel een naamsverandering.

Ori heeft nu weer tijdens een persconferentie gezegd dat de Muloschool niet zal verdwijnen, zoals hij eerder wel had vermeld.

De Muloschool verdwijnt niet, maar krijgt slechts een ander jasje.

Het kan zijn dat mijn eerdere opmerking over het uitfaseren van de Mulo voor verwarring heeft gezorgd, er gaat dus niets zo veel veranderen.

Minister Ori
onderwijsdeskundige

De minister legde uit dat zijn eerdere uitspraak (de Mulo wordt opgeheven – redactie) betrekking had op de hervormingen in het onderwijs die het ministerie onder zijn leiding al jaren doorvoert.

Totale chaos onderwijs

Onderwijs wordt verbouwd
– zonder bouwplan –

Onsamenhangend

Vervolgens kwam er een volledig onsamenhangend relaas over leerjaren, C– en D-richtingen, kansen en prognoses die feitelijk niets met zijn draai van 180 graden te maken hadden.

De minister benadrukte echter dat deze veranderingen (met onder andere vijftien leerjaren in totaal – redactie) de Mulo een totaal nieuwe vorm zullen geven, maar dat de essentie behouden blijft.

Wat er dan wel gaat veranderen, wat er blijft en op basis van welke didactische keuzes deze aanpassingen zijn bedacht en uitgevoerd, werd niet vermeld.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat vindt u van het plan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!