⌛ De stenen van Stonehenge

Article – ⌛ De stenen van Stonehenge

PARAMARIBO, 14 augustus 2024 – Een nieuwe ontdekking onthult dat de beroemde Altar Stone van Stonehenge, waarvan lang werd gedacht dat deze uit Wales kwam, eigenlijk uit het noordoosten van Schotland stamt.

600.000 kilo

Wetenschappers hebben ontdekt dat de zes ton wegende Altar Stone, een belangrijke en centrale steen in het monument, afkomstig is uit het verre noorden van Schotland.

Dit betekent dat de bouw van Stonehenge een veel grotere samenwerking vereiste dan eerder werd gedacht, met stenen afkomstig uit alle hoeken van Groot-Brittannië.

De ontdekking toont aan dat Neolithisch Groot-Brittannië een veel meer verbonden en geavanceerde samenleving had dan voorheen werd aangenomen.

De afstand tussen Stonehenge en het noordoosten van Schotland bedraagt namelijk bijna 700 kilometer.

De ontdekkingen zijn het resultaat van onderzoek onder leiding van Anthony Clarke, een jonge promovendus uit Wales.

"Grapje"

Clarke, afkomstig uit Pembrokeshire, grapte dat zijn ontdekking waarschijnlijk niet goed zal vallen in zijn geboortestreek, omdat men daar altijd geloofde dat de Altar Stone uit Wales kwam.

⌛ De stenen van Stonehenge

Stonehenge
– impressie Langeman –

Hij benadrukte echter dat de andere stenen in de centrale cirkel van Stonehenge, de bluestones, wel degelijk uit Wales komen, terwijl de grotere stenen in de buitenste cirkel uit Engeland afkomstig zijn.


Groot Brits project

Volgens Clarke lijkt Stonehenge een groot Brits project te zijn geweest, waarbij mensen uit verschillende delen van het eiland betrokken waren.

De bluestones werden al in 1923 geïdentificeerd als afkomstig uit de Preseli heuvels in Pembrokeshire.

De Altar Stone, gemaakt van een andere steensoort, werd tot voor kort ook als een Welshe steen beschouwd, maar twintig jaar geleden begonnen wetenschappers dit in twijfel te trekken.

Vorig jaar concludeerden onderzoekers dat de Altar Stone niet uit Wales kon komen.

Maar het was pas nu, dankzij geavanceerde analyse van de chemische samenstelling van steensplinters, dat de oorsprong in Schotland werd vastgesteld.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u Stonehenge of de Nederlandse hunebedden wel eens bezocht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!