Amoksi : 'twee helikopters én twee brandweerwagens'

Article – Amoksi : 'twee helikopters én twee brandweerwagens'

PARAMARIBO, 15 augustus 2024 – Geld om het vuil op te halen is er niet, maar toch wil Amoksi tientallen miljoenen US$ uitgeven aan twee helikopters en, naar nu blijkt, ook twee nieuwe brandweerwagens.

Vreemd verhaal

Los van het feit dat dit wat boekhouding betreft niet heel logisch lijkt, is het nog vreemder als je bedenkt dat president Santokhi twee jaar geleden al, via een bevriende ondernemer in India, acht gloednieuwe brandweerwagens zou hebben gekocht.

Nog vreemder wordt het verhaal wanneer je wat verder teruggaat in de tijd en ziet dat vlak voor die aanschaf door Santokhi er ook al vier wagens uit India gratis waren gedoneerd.

Toen Chan de nieuwe wagens persoonlijk in India ging kopen, was de kritiek dan ook dat vooral een, uit Den Haag meegereisde en bevriende ondernemer, hier geld aan zou gaan verdienen; hij had nauwe banden met de fabriek in India.

De grote vraag is nu dus wel waar die gratis vier wagens zijn gebleven, hoe het staat met de levering van de acht nog nieuwere en waar minister Amoksi het geld vandaan haalt om nu weer twee nieuwe auto's aan te schaffen.

Wellicht is het handiger de boel te combineren en een enkele blushelikopter aan te schaffen?

Koopdrift

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, erkent echter de dringende noden binnen de verschillende korpsen, waaronder het Korps Brandweer Suriname (KBS).

Amoksi : 'twee helikopters én twee brandweerwagens'

Stakende brandweer
– geen geld, geen werk –

De vakbond van de brandweer besloot woensdag tijdens een algemene ledenvergadering om voorlopig alleen uit te rukken voor woningbranden aangezien er geen werkend materieel is, geen beschermend materiaal en eigenlijk een tekort aan alles.

Dinsdag had Amoksi al een overleg met de vakbond. Tijdens dit gesprek uitte de bond onvrede over de huidige staat van brandweeruitrusting, voertuigen, brandstofvoorziening, beveiliging, waterdichte slangen, kleding, schoeisel en transport.

Amoksi benadrukte dat hij de uitdagingen begrijpt, vooral op het gebied van persoonlijke standaarduitrusting (PSU) en beveiliging.

De brandweerlieden missen de juiste kleding en speciale laarzen, die ze nodig hebben bij het blussen van branden.

Ze werken zeer onveilig en dus spelen wij met hun levens als ze ons proberen te beschermen.

Hoewel Amoksi geen specifieke tijdlijn of zelfs enige vorm van logische onderbouwing gaf voor het oplossen van deze problemen, stelde hij voor om op korte termijn ten minste twee nieuwe voertuigen aan te schaffen.

Geen geld

Het grootste obstakel ligt echter bij het Ministerie van Financiën en Planning, want de regering lijkt inmiddels totaal failliet.

Er wordt momenteel gewerkt aan de aankoop van vijf brandblusvoertuigen, blijkbaar bovenop de acht die Santokhi eerder al had aangeschaft en de vier andere die we gratis hadden gekregen.

Voor de meest recente aanschaf moet echter eerst een ontheffingsresolutie worden ondertekend door het kabinet van de president, zodat de financiering kan worden vrijgegeven.

En aangezien er geen geld is, en de president niet kan tekenen, wordt er voorlopig wederom helemaal niets gedaan.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u dat er sprake is van duidelijke beleidslijnen binnen de regering?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!