'Chan liegt over reizen'

Article – 'Chan liegt over reizen'

PARAMARIBO, 16 augustus 2024 – Volgens econoom Winston Ramautarsing is het zorgwekkend dat president Chan Santokhi en zijn vrouw Mellisa Santokhi-Seenacherry elke maand naar het buitenland reizen.

Dure reisjes

De dienstreizen worden volledig betaald door de Surinaamse gemeenschap en hebben tot nu toe nog nooit iets aantoonbaars opgeleverd.

Ramautarsing vindt het pijnlijk en triest dat dit gebeurt op kosten van het volk. Soms meldt de Communicatiedienst Suriname wel dat het op eigen kosten is, maar ook hun salarissen worden gewoon door de belastingbetaler opgehoest.

Wereldreiziger

Momenteel zijn de president en zelfs zijn echtgenote weer eens in de Dominicaanse Republiek om de inauguratie van een president bij te wonen.

Het officiële gedeelte duurde nog geen drie uur, maar Chan besloot om samen met zijn vrouw voor een hele week te vertrekken – de reden is niet bekend gemaakt.

Ook dit jaar is Santokhi vaak op reis geweest, terwijl hij had beloofd dat niet meer te doen.

Er is geen president die zo veel reist als onze huidige

In februari bezocht hij Guyana en St. Vincent en de Grenadines. In maart ging hij opnieuw naar Guyana en in april reisde hij naar China. In juni bezocht hij de Bahama’s, in juli reisde hij naar de Verenigde Staten en eind juli ging hij naar Grenada.

Het jaar is nog niet om, dus de kans is groot dat er zeker nog drie of vier andere tripjes gepland staan.

Kritiek

Ramautarsing stelt dat dit reisgedrag ongepast is en vindt dat de Surinaamse bevolking bij de volgende verkiezingen hun ongenoegen moet tonen.

Hij noemt het idee dat deze reizen zouden leiden tot investeringen in Suriname een "sprookje". Sinds 2020 is er nog nooit ook maar een buitenlandse investeerder aangetrokken.

Sinds 2020 heeft het gereis nog helemaal niets opgeleverd

Verder denkt hij dat de president simpelweg van vakantie houdt en denkt dat hij een wereldleider is. Door voortdurend dure reizen te maken en zich te mengen onder andere leiders, kan hij gaan denken dat hij er daadwerkelijk toe doet.


Misbruik

De econoom suggereert ook dat Santokhi naar de Dominicaanse Republiek is gegaan om steun te krijgen voor de kandidatuur van minister Albert Ramdin.

Ondanks dat deze op alle fronten tekort schiet, denkt hij toch secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten te kunnen worden. Op eigen kracht kan hij dat nooit bereiken en dus moet de belastingbetaler het lobbywerk betalen.

Chan liegt over het feitelijke doel van al zijn recente reizen

"Er is geen geld, maar wel om de president en zijn vrouw over de hele wereld te vliegen. Geloof je in sprookjes?"

"Ze zijn daar alleen om die ene stem van Abinader (de president) te krijgen voor Albert Ramdin. Maar zelfs als hij wint, zal hij niets betekenen, hij kan het niet," aldus Ramautarsing.


Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Is Ramdin geschikt om meerdere landen te leiden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!