Inheemsen en marrons bundelen

Article – Inheemsen en marrons bundelen

PARAMARIBO, 16 augustus 2024 – Inheemse gemeenschappen in West-Suriname, zoals Apoera, Washabo en Section, worden ernstig bedreigd door de huidige regering die partijen zonder toestemming hun leefgebied laat betreden en vernietigen.

Politiek

Dit komt doordat collectieve grondenrechten nog steeds ontbreken en de regering ook weigert deze ooit te erkennen.

Daardoor hebben buitenstaanders, in de regel gelieerd aan politieke toppers, met hun hout– en goudconcessies vrij spel.

Lokale leiders, zoals kapitein Jones van Apoera, uitten hun verontwaardiging: "Het lijkt alsof ze ons als indringers zien, terwijl wij hier al duizenden jaren wonen!"

Mennonieten

Eerder wonnen acht inheemse en Marron dorpen al een historische rechtszaak tegen de verkoop van hun woon– en leefgebied aan de beruchte mennonieten die aanvankelijk door president Santokhi in het geheim, en later vol trots, waren binnengehaald.

De rechter oordeelde dat onze gemeenschappen, die al duizenden jaren in het gebied wonen, vooraf niet waren geïnformeerd of geraadpleegd over de verkoop van land.

De beheersacties onder leiding van president Chandrika, om grote stukken land weg te geven aan de mennonieten, zijn daarmee illegaal verklaard. Hij had hiertoe absoluut geen recht, mede aangezien het (ook) helemaal niet om zijn land gaat.


Enorm gebied

Het gebied dat onder leiding van Chan en Ramdin (zij zochten enkele jaren vrijwillig contact met de groep mennonieten en stelden de contracten op – redactie) vernietigd had moeten worden, zou uiteindelijk een omvang kunnen bereiken gelijk aan een derde van Suriname.

Alhoewel het directe gevaar van de mennonieten geweken lijkt, zijn er steeds meer bedrijven en ondernemers die nu het oerwoud proberen te vernietigen.

De recente verstoringen door buitenstaanders laten dus zien dat de bedreiging voor onze dorpen nog niet voorbij is.

Gran Krutu

Om die actuele, voortdurende schendingen aan te pakken, zijn de leiders van de inheemse en tribale volken van Suriname, verenigd in de VIDS en Kampos, samengekomen in een gran krutu.

Tijdens deze bijeenkomst, die drie dagen duurt, worden strategieën besproken om hun collectieve rechten te beschermen.

Het belangrijkste onderwerp van discussie is de wettelijke erkenning van het recht op hun leefgebied, waar zij al duizenden jaren wonen.

Collectieve Grondenrechtenwet

De collectieve grondenrechtenwet, die al meer dan een jaar geleden door de inheemse organisatie OIS en VIDS werd ingediend, is nog steeds niet behandeld door De Nationale Assemblee.

Deze wet is van cruciaal belang om de rechten van de inheemse en tribale gemeenschappen te waarborgen en verdere inbreuken op hun leefgebied te voorkomen.

Met de verkiezingen in aantocht hopen de leiders dat de politici hun beloftes nakomen en de wet snel realiseren.

Verantwoording

Ten tijde van de gerechtelijke uitspraak zat president Chandrika voor een week in het buitenland.

Hij heeft, ook via zowel de Communicatiedienst Suriname als het Kabinet van de President, er voor gekozen niet op de kwestie te reageren.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Moeten we de inheemsen rechten niet gewoon eens erkennen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!