Amerika : mensenhandel Suriname

Article – Amerika : mensenhandel Suriname

PARAMARIBO, 16 augustus 2024 – Vanwege sterke verdenkingen van mensensmokkel heeft Haïti onlangs al haar (Surinaams) personeel op het consulaat in Paramaribo ontslagen.

Geen reactie

President Santokhi heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd, minister Ramdin wast zijn handen in onschuld en Blue Wing Airlines – via Fly Allways – zegt "gewoon orders uit te voeren".

Amerika zet vraagtekens bij de verklaringen van ons land

Ondertussen zijn de ogen van Amerika gericht op ons land, wetende dat de regering niet ingrijpt terwijl de bewijzen zich opstapelen.

Zoals vermeld heeft Haïti al het lokale Surinaamse personeel ontslagen van zijn consulaat in ons land.

Centraal netwerk

Volgens Amerika wordt Suriname steeds meer een aantoonbare en massale tussenstop voor Haïtianen die proberen te ontsnappen aan het toenemende geweld in hun eigen land.

De maatregel komt nadat diverse Europese en Franse autoriteiten (via Frans Guyana – maar ook op Haïti zelf – redactie) grote zorgen uitten dat politici en diplomaten betrokken zouden zijn bij mensensmokkel.

Suriname blijkt de schakel in grootschalige mensensmokkel

Volgens uitgelekte en inmiddels gecontroleerde documenten wordt Suriname gebruikt als belangrijk doorvoerland voor Haïtiaanse migranten die op weg zijn naar andere landen, met name de Franse gebieden overzee.

Amerika : mensenhandel Suriname

Consulaat Suriname
– spin in het web –

Er zou zelfs een heel netwerk zijn opgetuigd in ons land, dat de werving, betaling en afhandeling van de mensensmokkel op hoog en professioneel niveau realiseert.

Surinaamse medewerkers op het consulaat zijn ontslagen

Alle diplomaten in Suriname (op één na die wel te vertrouwen bleek – redactie) zijn op het matje geroepen door Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti.

Daarnaast zijn alle twaalf lokale (Surinaamse) medewerkers van het consulaat per direct ontslagen.

Onderzoek

Deze stappen werden genomen nadat een intern onderzoek werd gestart door Dominique Dupuy, de Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Internationaal alarm

Ze bracht zowel de Europese (Franse) als Amerikaanse autoriteiten op de hoogte van de ontdekking van mensensmokkel in ons land.

Volgens bronnen nam ze deze actie direct nadat Franse functionarissen hun vermoedens al eerder hadden gedeeld over de (relatief) massale aankomst van Haïtiaanse asielzoekers in Frans-Guyana via een directe lijn met Suriname.

Uit een ander onderzoek bleek dat op 10 juli 2024 vanuit Port-au-Prince naar onze hoofdstad Paramaribo (via luchthaven Zanderij – redactie) een speciale chartervlucht had plaatsgevonden.


Duur reisbureau

Haïtianen betaalden tot wel US$ 4.000,- aan een lokaal reisbureau voor een gegarandeerde vlucht naar Suriname, waarna ze per bus weer verder reisden naar Frans-Guyana of anders Brazilië.

Ons land blijkt een spil in de internationale mensenhandel

Vanaf daar ondernamen velen een tocht van 7.000 kilometer naar de grens tussen de VS en Mexico – via de beruchte Darién Gap – een gevaarlijk stuk jungle tussen Colombia en Panama.

Opvallend bij al deze verslagen en uitgelekte feiten is dat de naam "Suriname" vaak voor komt.

Kinderslavernij

Tijdens het onderzoek werd ook ontdekt dat er zelfs minderjarige kinderen werden verhandeld via onze landsgrenzen.

Deze kinderen reisden met valse papieren van de Haïtiaanse kinderbescherming, waarin werd beweerd dat ze alleenstaande minderjarigen waren die in Suriname herenigd zouden worden met familieleden.

Kindslaven worden via Suriname opgekocht en doorverkocht

Een bron stelde dat een dergelijke operatie onmogelijk zou zijn zonder medewerking van diplomatiek personeel (in Suriname zelf – redactie) en andere hooggeplaatste betrokkenen.

In Haïti moeten alle vluchten immers worden goedgekeurd door de Nationale Luchtvaartdienst, maar in Suriname kan bij wijze van spreken elk vliegtuig landen, ontladen en weer vertrekken.

Internationale paria

Ons land staat nu extra onder de aandacht van de OAS, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Niet alleen omdat we steeds vaker een doorvoerpunt worden voor kindslaven en migranten uit verschillende landen, maar ook vanwege de toenemende drugssmokkel en het vernietigen van ons kostbare oerwoud.

Maatregelen

Frankrijk en de VS proberen de illegale migratiestromen juist te stoppen die via derde landen – zoals ons land – naar hun grenzen doorstromen.

Vorig jaar kondigde de Amerikaanse regering een hardere aanpak aan van migranten die dure chartervluchten gebruikten om vanuit Haïti, Cuba en andere landen naar Nicaragua en nu dus Suriname te vliegen.

Toen de VS de menselijke smokkelroute ontdekte, dwongen ze Haïti om de vluchten te stoppen.

Dat gebeurde echter niet voordat meer dan 30.000 Haïtianen de reis al hadden gemaakt (ook naar landen buiten Suriname – redactie) op minstens 250 smokkelvluchten.

Represailles VS

Amerika heeft bovendien gewaarschuwd dat ze ook luchtvaartmaatschappijen zullen bestraffen als ze meewerken aan deze migraties.

Dat laatste raakt ook twee bedrijven die duidelijk verbonden zijn aan Suriname.

Suriname faciliteert op hoog niveau moderne slavernij

SAYA Travel Agency in Haïti (niet verbonden aan de Surinaamse ondernemer Jean “Saya” Mixon – redactie), dat chartervluchten organiseert, en Fly Allways, een Surinaamse regionale luchtvaartmaatschappij die sinds 2016 actief is (een maatschappij gelieerd aan Blue Wing Airlines – redactie).

Amerika : mensenhandel Suriname

Kindslaven uit Haïti
– impressie Langeman –

Voor deze maand staan er zelfs nog meerdere Surinaamse vluchten gepland, die mogelijk opnieuw worden onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten.

Slavernij

De Amerikaanse regering waarschuwde in haar 2024-rapport al over grootschalige mensenhandel in Suriname.

Moderne slavernij

Er zou hier zo weinig controle zijn, en corruptie op hoog niveau, dat de toestroom van asielzoekers en migranten door mensensmokkelaars wordt misbruikt zonder dat ze daar echt moeite voor moeten doen.

Vooral kinderen, vrouwen en jonge meisjes lopen risico om via ons land slachtoffer te worden van mensenhandel. Hier zouden ze op grote schaal te werk worden gezet als moderne slaven in bordelen en illegale goudmijnen in ons binnenland.

De regering heeft niet gereageerd op de aantijgingen van Amerika, Frankrijk en Haïti. Wel meldde ze enkele weken trots dat ons land internationaal nu bekend staat als land dat zeer hard en daadkrachtig optreed tegen mensenhandel.

Met het uitgelekte rapport, en de overige openbare rapporten, blijkt het tegendeel dus aan de orde te zijn.

Tekst : Miami Herald (USA) / Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Denkt u dat wij betrokken zijn ?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!