Chan : 'andere partijen zijn racistisch'

Article – Chan : 'andere partijen zijn racistisch'

PARAMARIBO, 16 augustus 2024 – In aanloop naar de verkiezingen van 2025 heeft president Chan Santokhi zijn zorgen geuit over het racisme dat bij andere partijen opduikt.

Sociale cohesie

Hij benadrukte dat politieke partijen onmiddellijk moeten stoppen met deze gevaarlijke retoriek en zich moeten richten op constructieve en inhoudelijke onderwerpen, zoals zijn partij de VHP naar eigen zeggen wel doet.

Campagnes die alleen politiek en partijbelangen dienen, zijn schadelijk voor het land.

Dat is niet wat we nodig hebben om ons te ontwikkelen.

Ik wil benadrukken hoe campagnes van andere partijen de sociale cohesie (eenheid en samenwerking – redactie) van Suriname aantasten.

Chandrikapersad Santokhi
president

Santokhi legde ook de nadruk op de verantwoordelijkheid van politieke leiders om een voorbeeld te stellen dat past bij de hoge normen en waarden van de samenleving.

Veel andere partijen dan de VHP zijn racistisch bezig

Of hij daarmee (ook) op Brunswijk doelde, die internationaal wordt gezocht en ook in eigen land een uitgebreid strafblad heeft, is niet bekend.

Inheemsen

Hij riep de partijen op om te erkennen dat het land is opgebouwd door de inzet van verschillende bevolkingsgroepen, ieder met hun eigen verleden.

Als nazaten van onze inheemsen, gevluchte slaven en contractarbeiders moeten we het juiste voorbeeld geven.

We mogen niet het verwerpelijke gedrag van de witte slaveneigenaren kopiëren, wat ons op een slinkse manier uit elkaar zou drijven.

Wat de witte man met ons heeft gedaan, is niet iets wat wij nu moeten gaan doen.

Suriname is het enige land ter wereld dat de rechten en daarmee het bestaan van haar eigen inheemsen niet erkend. Ook is de vernietiging van ons oerwoud sinds 2020 dramatisch toegenomen en weigert de regering hier tegen op te treden.

Chan : we moeten respect hebben voor onze inheemsen

Door dat beleid zijn het juist de inheemsen en marrons die vanuit de stad steeds verder worden teruggedrongen, waarbij zelfs dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Chan : 'andere partijen zijn racistisch'

Politiek racisme
– verschillende groepen –

In plaats van verdeeldheid te zaaien, benadrukte Santokhi dat de verkiezingscampagnes moeten gaan over de toekomstvisies en beleidsplannen.

Ook daarbij verwees de president naar zijn eigen partij, de VHP, terwijl een president van een land in principe partijloos zou moeten zijn en boven zowel de partijen als politiek zou moeten uitstijgen (behalve in zijn rol als partijleider, maar dat is een andere dan president – redactie).

Olie

Het zou volgens de president allemaal moeten draaien om belangrijke thema's zoals geld en winst uit onze toekomstige olie– en gasindustrie en de mogelijke, florerende agrarische sector.

Volgens Chan zijn deze onderwerpen essentieel voor de economische en sociale vooruitgang van Suriname. Een thema dat bij de VHP altijd centraal heeft gestaan, dit in tegenstelling tot bij (veel) andere partijen.

Santokhi : stop met politieke spelletjes, pas op wat je doet

Zijn boodschap besloot hij met een duidelijke conclusie; de VHP waarschuwt voor politieke spelletjes en andere spelers moeten op hun hoede zijn!

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat is uw mening over zijn boodschap?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!