Media : 'niet zwichten voor minister'

Article – Media : 'niet zwichten voor minister'

PARAMARIBO, 17 augustus 2024 – De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) roept dringend alle journalisten op om steun te geven aan het nieuwsmedium Starnieuws.

Persvrijheid

De SVJ vraagt alle betrokkenen om ons recht op vrije meningsuiting en persvrijheid te verdedigen tegen aanvallen vanuit de politiek.

De oproep komt na het zoveelste kort geding vanuit de regering, ditmaal aangespannen door minister van Openbare Werken Riad Nurmohamed.

Waar president Santokhi eerder al zo ongeveer alle kranten voor het gerecht daagde, doet Nurmohamed dit nu bij de website Starnieuws en haar hoofdredacteur Nita Ramcharan.

SRD 300.000,-

De zaak draait om een column geschreven door Ramcharan, die de minister ertoe heeft gebracht juridische stappen te nemen.

In de column werd hij door de schrijfster gewezen op zijn verantwoordelijkheid als minister.

Media : 'niet zwichten voor minister'

Politiek pakt media
– Langeman illustratie –

Hij eist om die reden nu een rectificatie van het medium en legt daar een boete overheen van maar liefst SRD 300.000,– per dag dat ze (Nita – redactie) niet inbindt.

Feitelijk komt het er daarmee op neer dat hij het nieuwsmedium volledig wil vernietigen.

Hoewel de SVJ erkent dat elk persoon, dus ook de minister, het recht heeft om naar de rechter te stappen, benadrukt de vereniging haar inzet voor persvrijheid en vrije meningsuiting.


Algemene oproep

De SVJ roept haar leden op om aanwezig te zijn bij de rechtszaak, die op 22 augustus 2024 om 08:30 uur zal plaatsvinden in het gerechtsgebouw aan de Grote Combéweg.

De vereniging benadrukt dat persvrijheid een essentieel recht is dat van vitaal belang is voor een gezonde democratie.

Journalisten moeten hun stem laten horen wanneer dit recht wordt bedreigd.

Dictator Chan?

Onder de huidige regering van president Santokhi merkt de SVJ een zeer sterke toename van aanvallen op onze persvrijheid.

De aanvallen van deze regering zijn niet alleen fysiek geweest, maar veelal ook juridisch of persoonlijk.

Ook is er niet geschroomd om internetverbindingen vanuit de overheid te laten saboteren, kranten te verbieden en zelfs mensen op te pakken die bepaalde boeken hadden gelezen.

Hoewel veel van de aanvallen voortkomen uit een gebrek aan kennis over de werking van de media, maakt dit de situatie niet minder zorgelijk.

Naomi Hoever, voorzitter van de SVJ, benadrukt tenslotte "alleen met eenheid kunnen we vrijheid bereiken. Steun de persvrijheid, steun Starnieuws!"

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou u deze app missen, als hij verboden wordt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!