🧪 Tiener ontdekt afdrukken dino

Article – 🧪 Tiener ontdekt afdrukken dino

PARAMARIBO, 17 augustus 2024 – Tijdens een zomervakantie aan de kust in Zuid-Wales, deed de 10-jarige Tegan een opmerkelijke ontdekking.

Trias tijdperk

Terwijl ze samen met haar moeder over het strand liep, stuitte ze op vijf enorme afdrukken in de rode siltsteen.

Deze afdrukken worden nu door experts beschouwd als sporen van een camelotia, een dinosaurus die meer dan 200 miljoen jaar geleden leefde.

Paleontologen denken dat de voetafdrukken, die tot wel 75 cm van elkaar verwijderd zijn, gemaakt zijn door een groot plantenetend dier uit het late trias. Dat is het tijdperk waarin gigantische dinosauriërs over de aarde zwierven.


Sauropodomorpha

Cindy Howells, curator paleontologie van het National Museum Wales, vermoedt dat deze afdrukken authentiek zijn.

Deze voetafdrukken zijn volgens haar zo groot dat ze alleen van een dinosaurus uit de sauropodomorpha-groep kunnen zijn; een vroeg type dinosaurus met een lange nek en staart.

🧪 Tiener ontdekt afdrukken dino

Camelotia dinosaurus
– rechts een stegosaurus –

De ontdekking werd gedaan aan de kust bij Lavernock Point, een gebied dat bekendstaat om zijn prehistorische vondsten. Cindy Howells merkt op dat de voetafdrukken bijzonder overtuigend zijn vanwege het consistente patroon.

De voetstappen wisselen regelmatig tussen links en rechts, wat duidt op een echte "dinosaurus gang" (manier van lopen – redactie).

Camelotia

Camelotia, het type dinosaurus dat de sporen zou hebben achtergelaten, behoort tot de sauropodenfamilie.

Deze dinosauriërs worden gekenmerkt door hun lange nekken, zware lichamen en relatief kleine hoofden. Het dier had vermoedelijk een hoogte van ongeveer 3 meter en was tussen de 4 en 5 meter lang.

De staart was lang en krachtig, wat hielp bij het in balans houden van zijn zware lichaam.

Hoewel er weinig bekend is over de camelotia in vergelijking met bekende soorten zoals de T-rex of stegosaurus, denken wetenschappers dat het een grote, plantenetende dinosaurus was die op zijn achterpoten liep maar op vier poten ging staan om te grazen.

Belangrijke vondst

De vondst van Tegan is belangrijk omdat het bewijs levert van het prehistorische verleden van Zuid-Wales, een gebied dat steeds meer dinosaurusfossielen en voetafdrukken onthult.

Hoewel er geen botten zijn gevonden op de exacte vindplaats, zijn soortgelijke fossielen aan de andere kant van het Bristol Channel opgegraven.

De sporen bevestigen dat het gebied ooit werd bewoond door deze gigantische herbivoren.

Daarbij draagt het bij aan de gedachte dat dit deel van Wales, in de tijd van de dinosauriërs veranderde, van een droge woestijn in een tropisch gebied met eilanden en warme zeeën.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Fascineren dino's u?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!