Raghoebarsing : geld is een keuze

Article – Raghoebarsing : geld is een keuze

PARAMARIBO, 18 augustus 2024 – Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zijn diens uitspraken over de Algemene Ouderdomsverzekering (AOV) verkeerd begrepen door de media.

Misverstand

Eerder meldde hij nog dat de AOV alleen bedoeld was voor arme mensen en dat rijke mensen wel moesten afdragen, maar er vervolgens eigenlijk geen recht op zouden moeten hebben.

Nu verklaart hij echter dat dit een verkeerde interpretatie is en dat mensen – die werken en maandelijks bijdragen aan de AOV – toch gewoon hun recht op deze uitkering behouden.

Dat is dan ongeacht hun financiële situatie, want of ze nu rijk of arm zijn; de AOV blijft beschikbaar voor iedereen.

Raghoebarsing benadrukt dat mensen die nooit hebben bijgedragen aan de AOV, maar wel de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, de keuze moeten krijgen om te bepalen of ze deze uitkering nodig hebben.

Elke Surinamer heeft recht op de AOV, maar men mag er vrijwillig van afzien, aldus de minister.

"Een groot deel van het sociaal beleid komt niet bij de armen terecht," zegt hij. Ongeveer de helft van de sociale uitkeringen gaat naar de middenklasse en welvarende mensen, terwijl zij het vaak niet nodig hebben.

Einde armoede

De minister is verder van mening dat, als het beschikbare geld beter wordt verdeeld en enkel naar de armen gaat, de armoede in Suriname kan worden verminderd.

Hij verwijst naar berekeningen van internationale instellingen zoals de Wereldbank en de IDB, die aantonen dat armoede binnen één drastisch kan dalen, van bijna 20 naar slechts 2%.

Waarom hij dan geen inkomensnivellering of een meer progressief stelsel (waarbij de sterkste schouders het meeste dragen – redactie) laat ontwikkelen, is niet duidelijk. Dan zouden we immers binnen een jaar de armoede hebben bestreden, als zijn woorden en berekeningen kloppen.


Vrijwillig geen geld

Veel rijke Surinamers, waaronder ondernemers, zijn volgens Raghoebarsing bereid afstand te doen van de AOV.

Dit zou een aanzienlijke besparing opleveren, die vervolgens kan worden geïnvesteerd in armoedebestrijding.

Raghoebarsing : geld is een keuze

rijke Surinamers willen geen geld
– zegt de minister –

Om hoeveel "rijke mensen" het gaat, hoeveel procent deze groep vertegenwoordigd, hoe hij aan de cijfers komt en op basis waarvan men duidelijk heeft gemaakt geen geld te willen ontvangen, is niet duidelijk.

Geen oplossing

Momenteel betaalt de Surinaamse overheid elke maand AOV uit aan ongeveer 70.000 mensen. Als dit aantal kan worden teruggebracht tot 60.000 of lager, dan zou er aanzienlijk kunnen worden bespaard.

Dat is logisch, maar op welke manier de minister dat wil bereiken kon hij niet vertellen. Behalve dus dat veel Surinamers liever helemaal geen geld zouden ontvangen, terwijl ze daar wel recht op hebben (in de ogen van de minister – redactie).

De minister benadrukte nogmaals dat er veel rijke mensen zijn die zouden aangeven de uitkering niet te willen ontvangen en het geld liever zouden zien gaan naar de ondersteuning van armen.

Waarom zij hun uitkering dan niet gewoon vrijwillig elke maand overmaken naar een goed doel, werd niet verteld.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou u vrijwillig afstand doen van de AOV?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!