Brandveiligheid Zanderij niet gegarandeerd

Article – Brandveiligheid Zanderij niet gegarandeerd

PARAMARIBO, 19 augustus 2024 – Er is zo weinig geld dat zelfs brandveilige schoenen en waterdichte slangen bij de brandweer niet meer vanzelfsprekend zijn, ook luchthaven Zanderij ondervindt daar nu de gevolgen van.

Brandweer

Het Korps Brandweer Suriname heeft daarom besloten landelijk in vergadering te gaan, wat zoals vermeld ook invloed heeft op het personeel (en de veiligheid) van Luchthavenbeheer.

Volgens Wendel Oosterwolde, voorzitter van de personeelsbond van de brandweer (BPBS), is er zelfs twijfel of Luchthavenbeheer in staat zal zijn om het vliegverkeer (op een veilige manier) te blijven ondersteunen.

Veel brandweermannen zijn "uitgeleend" aan Luchthavenbeheer, maar Oosterwolde betwijfelt of de achtergebleven manschappen het onder de zeer slechte en onveilige omstandigheden nog wel aankunnen.

Per dienst moeten er minimaal acht tot elf brandweerlieden aanwezig zijn om de veiligheid van de vluchten te garanderen.

Hoewel het tot nu toe lukt om het minimale personeel op de luchthaven te hebben, moeten de aanwezige brandweermannen regelmatig dubbele diensten draaien.

Dit kan volgens Oosterwolde leiden tot gevaarlijke situaties, vooral als er een noodsituatie zou ontstaan.

Geen reactie

De bond wacht nog steeds op een uitnodiging van het zoveelste clusterteam van ministers om de situatie te bespreken.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie had al een uitnodiging gestuurd, maar de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de bond besloot dat hij – gezien de precaire omstandigheden – niet de juiste gesprekspartner is.

Het uitblijven van een gesprek zou te maken hebben met de afwezigheid van zowel president Santokhi, het clusterteam als de voorzitter van het clusterteam, Ramdin. Die laatste is minister van BIBIS, maar waarom hij ook over binnenlandse zaken en justitie plus veiligheid gaat, is niet bekend.

Allen hebben blijkbaar andere prioriteiten dan de veiligheid op Zanderij (en de rest van het land) en waren niet van plan om op te komen dagen.

Geldgebrek

Naast de personeelskwesties heeft de brandweer ook te maken met een structureel tekort aan brandstof.

Brandweerwagens kunnen vaak niet bijtanken, omdat er een limiet is van 1000 liter brandstof per dag voor de gewapende machten. Dit leidt tot frustratie onder de brandweermannen, die hun werk niet goed kunnen uitvoeren.

De brandweer heeft daarom besloten alleen nog uit te rukken voor woningbranden en technische assistentie. Andere incidenten, zoals grasbranden, worden niet meer behandeld om zo manuren, materiaal en brandstof te besparen.


Zorgwekkende situatie

De situatie is volgens de woordvoerder meer dan zorgwekkend en vraagt om snelle interventie van de overheid.

Dit om verdere risico's te vermijden en de veiligheid op de luchthaven te waarborgen.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou men uit veiligheid Zanderij moeten sluiten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!