Surinamer : 'Nederlandse politie racisten'

Article – Surinamer : 'Nederlandse politie racisten'

PARAMARIBO, 19 augustus 2024 – Ene mevrouw Haakmat, een SuriNed die in Zoetermeer (Nederland) woont, zegt dat zij en haar dochter slachtoffer zijn geworden van extreme discriminatie door de Nederlandse politie.

Vakantie

De dochter van Haakmat is op vakantie in Nederland en was een van de hoofdrolspelers in het incident dat eerder dit weekend plaatsvond.

Het voorval begon toen Haakmats vijfjarige kleinkind boos werd omdat deze met de boot moest reizen in plaats van met de trein.

Ondanks de pogingen van de familie om het kind te kalmeren, bleef deze schreeuwen, slaan, trappen, spugen en draaide helemaal door (zoals kleine kinderen dat wel eens kunnen doen – redactie).


Op zijn Surinaams

De familie pleegde vervolgens "op zijn Surinaams" een paar corrigerende ingrepen in de hoop het kleinkind tot bedaren te brengen.

Dat werkte blijkbaar averechts, omdat de arme peuter nu helemaal door wanhoop en angst gedreven leek.

Hierop werden ze benaderd door een (verder onbekende) man die hen in het Engels aanmaande wat aardiger te doen tegen het kindje, ook zei hij dat ze het kind niet moesten mishandelen met hun gedrag.

Daarna ontstond op straat blijkbaar een felle woordenwisseling, waarbij het kind in kwestie bleef huilen en krijsen.

Bezorgd als hij was, belde de man vervolgens de politie, in een poging het schepsel te beschermen en behouden van nog meer "Surinaams" optreden.

Bij de aanmeerplaats van de rondvaartboot (waar de angst en het gehuil van het kind allemaal om begonnen was – redactie) werden Haakmat en haar dochter echter door twee – in haar woorden – spierwitte politieagenten aangesproken.

Mishandeling

De agenten zeiden haar dat iemand had gemeld dat er wellicht sprake was van een bepaalde vorm van openbare kindermishandeling (door de gepleegde ingrepen op het kind – redactie) en dat wordt in Nederland nu eenmaal serieus genomen.

Volgens Haakmat wilden de agenten haar kant van het verhaal aanvankelijk helemaal niet horen en vroegen ze eerst om identificatie. Dit zodat ze wisten wie ze was en of het kindje wel onder haar voogdij viel (om ontvoering en mishandeling op voorbaat uit te sluiten – redactie).

Surinamer : 'Nederlandse politie racisten'

Surinaamse ophef
– Nederlandse politie –

Hierop voelde ze zich keihard gediscrimineerd, omdat zowel de melder (de Engelssprekende man – redactie) als de agenten totaal wit waren.

Haakmat gaf aan dat het voelde alsof haar Surinaams corrigerende opvoedmethodiek (waarbij meer wordt geslagen dan in Nederland – redactie) niet werd gerespecteerd door de spierwitte agenten.

Beschuldiging

De politie ging er – volgens Haakmat – vanuit dat ze fout zat, en dat enkel op basis van een melding van een ooggetuige en het feit dat zij zich (aanvankelijk) weigerde te identificeren.

De situatie escaleerde echter toen het gedrag van het kind uit pure angst voor de situatie nog verder uit de hand liep, ditmaal in aanwezigheid van de agenten.

Blijkbaar volgden er onder toeziend oog nog wat corrigerende "ingrepen" richting de kleuter, waarop de vrouwelijke agent haar meldde dat zij (de agente in kwestie – redactie) nooit een kind (in het gezicht of elders) zou slaan of fysiek zou behandelen.

Ze verklaarde dat ze zelf vier kinderen heeft en hen nooit op zo'n krachtige wijze zou aanpakken, wat volgens Haakmat aantoont dat de witte agent als pure racist haar Surinaamse aanpak niet erkende.

Aangeklaagd

Na uitleg en duiding van de zaak konden de vakantiegangers gewoon op de boot plaatsnemen en wensten de agenten hun een plezierige vaart.

Het incident heeft echter diepe impact gehad en trauma opgeleverd bij Haakmat en haar dochter, zeggen ze zelf.

Door deze ervaring heeft haar dochter besloten toch maar niet naar Nederland te emigreren, ondanks het aanbod van haar moeder (die daartoe niet zo maar gemachtigd is – redactie).

Haakmat heeft inmiddels een formele klacht ingediend bij de Nederlandse politie, omdat de witte agenten haar hebben aangesproken op de fysieke behandeling van haar kleinzoon.

Tekst : GFC Nieuws (bron) / Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Is dit incident racistisch, of ziet u het anders?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!