Chaotische voorbereiding verkiezingen

Article – Chaotische voorbereiding verkiezingen

PARAMARIBO, 19 augustus 2024 – Alhoewel we maar een zeer kleine bevolking hebben en nog veel minder kiesgerechtigden, blijken de verkiezingen elke vijf jaar toch een mega-operatie te zijn voor ons landje.

Lezen en schrijven

Niet alleen nemen de verkiezingen – die elke vijf jaar via exact dezelfde protocollen verlopen – telkens weer meer dan twee jaar aan voorbereidingen in beslag, er zijn dit jaar ook bijna 10.000 (tijdelijke) werknemers nodig om het in goede banen te leiden.

Waarom dat er zo veel moeten zijn weet niemand, maar er is nu een groot tekort aan personeel dat minimaal kan lezen en schrijven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom nog steeds vele duizenden sollicitanten nodig om alle stembureaus goed te bemensen.

Volgens Nasier Eskak, directeur van Binnenlandse Zaken, zijn er om en nabij een kleine 10.000 medewerkers in zijn totaliteit nodig, maar hebben tot nu toe slechts ruim 5.000 mensen gesolliciteerd.

Digibeten

De sollicitatieprocedure is nog gaande en geïnteresseerden kunnen zowel online als via de helpdesk van het ministerie solliciteren.

De helpdesk biedt ondersteuning aan degenen die moeite hebben met het online solliciteren.

Het blijkt dat in de praktijk de sollicitanten vaak niet met een computer kunnen omgaan en niet begrijpen hoe ze een formulier (digitaal) moeten invullen.

Wegens het chronisch tekort aan mensen met basisvaardigheden, is de sollicitatieronde al meerdere keren verlengd.

Daar komt nu een einde aan, omdat de verkiezingen "al" over een klein jaar gehouden worden en ons land blijkbaar niet zo snel iets kan organiseren.

Chaotische voorbereiding verkiezingen

Surinaams stembureau
– niet voor laagopgeleiden –

In landen als Nederland en Duitsland, met veel meer kiezers, kan een landelijke verkiezing binnen een maand geregeld zijn, maar wij doen het blijkbaar in niet minder dan 36 maanden.

Verlengd

De directeur liet daarom weten dat de sollicitatieronde op maandag voor de laatste keer zal worden verlengd en duurt tot 30 september.

Ook worden oud-medewerkers van de verkiezingen van 2010, 2015 en 2020 benaderd om opnieuw te helpen bij de komende verkiezingen.

Mits zij het schrijven en lezen niet verleerd zijn, natuurlijk.


Geen geld?

Er gaan ook geruchten dat de interesse voor werk op een stembureau is afgenomen, omdat er een vergoeding wordt beloofd maar wellicht nooit uitbetaald.

Volgens Eskak kloppen deze beweringen niet, al maakte hij niet duidelijk of het geld gereserveerd is of men toch moet wachten tot er ooit wat gestort wordt.

Hij is ervan overtuigd dat voldoende mensen zich nog zullen aanmelden om het "absoluut minimale" streefgetal van 8.000 mensen te halen.

"Er wordt veel gepraat, maar er is niets van waar, de mensen en samenleving liegen," aldus Eskak, die denkt met dit soort uitingen toch nog 3.500 mensen aan gekwalificeerd personeel te kunnen werven.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hebben we echt vele duizenden medewerkers nodig?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!