Oliewinning onzeker

Article – Oliewinning onzeker

PARAMARIBO, 19 augustus 2024 – Onze jarenlange hoop op een gouden toekomst dankzij de oliewinning lijkt met de dag meer onzeker.

Optimisme

Het optimisme vanuit de regering rondom de potentiële oliewinning door Apache en TotalEnergies worden steeds sterker overschaduwd door nieuwe twijfels.

Waar velen verwachtten dat de bedrijven dit jaar een definitieve investeringsbeslissing zouden nemen (voor Blok 58 – redactie), staat deze nu op losse schroeven.

Slecht beleid

De zorgen komen vooral voort door toedoen van de regering die niet in staat is geweest het huidige belastingklimaat in Suriname aan te passen naar internationale standaarden.

Ook de voortdurende tekorten, onrust onder de bevolking, de vele schandalen en het gebrek aan leiding en visie beginnen ons nu op te breken.

Standard & Poor's, een toonaangevende kredietbeoordelaar, waarschuwt dat dit klimaat overduidelijk zeer ongunstig is voor grote, internationale investeerders.

Want corruptie op hoog niveau, daar zit niemand op te wachten.

Geen beleid

De slechte voorwaarden van ons land vormen een aanzienlijk obstakel voor bijvoorbeeld TotalEnergies, dat grote twijfels heeft over zowel de financiële haalbaarheid van het project als de kennis en kunde van de regering om hieraan mee te werken.

Ford Tanner, een specialist bij het kredietbureau, wijst er op dat al deze onzekerheden eerst moeten worden weggenomen voordat een investering kan plaatsvinden.

Doordat de huidige regering de afgelopen jaren geen haast heeft gemaakt met het faciliteren van investeerders, dreigen de oliebedrijven ons land nu links te laten liggen. Hun interesse gaat daarom steeds meer uit naar landen als Guyana en het Afrikaanse Namibië, die beiden wel een duidelijke visie en beleid hebben uitgewerkt.

De impact van deze vertraging kan desastreus zijn voor Suriname.

Oliewinning onzeker

Alles is in place
– maar pe a oli de? –

Ons land ziet de oliesector als een belangrijke motor voor economische groei, met de belofte van nieuwe banen, buitenlandse investeringen en hogere inkomsten voor de overheid.

Een uitstel of annulering van de investeringsplannen zou deze ambities ernstig ondermijnen.

Slecht onderhandeld

Daarbij is er de afgelopen jaren dusdanig onderhandeld met het IMF, China en Oppenheimer, dat we vanaf 2025 wel móeten gaan aflossen. Als er geen inkomsten zijn, kan dat betekenen dat hele sectoren als onderpand weggegeven moeten worden.

Tot op heden is er bij wijze van spreken nog geen cent afgelost, terwijl de schuld exceptioneel is gegroeid met zeker 1,5 miljard US$.

Daarnaast kan het twijfelende besluit van een grote speler zoals TotalEnergies ook de interesse van andere internationale investeerders schaden.

Een voor twaalf

Als andere investeerders en ondernemers zien dat zelfs een wereldwijd erkend bedrijf niet overtuigd is van de economische haalbaarheid in Suriname, kan dit hun vertrouwen in ons land nog verder verzwakken.

Zonder aantrekkelijkere voorwaarden voor buitenlandse investeringen, riskeert Suriname belangrijke kansen mis te lopen die cruciaal zijn voor het herstel van de economie.

Oliewinning onzeker

Olieindustrie Suriname
– zal het ooit nog komen –

Het is daarom van essentieel belang dat de regering binnen nu en enkele weken actief werkt aan het verwijderen van deze obstakels en het verbeteren van het investeringsklimaat.

Als er niet voor eind 2024 een keuze over de olie wordt gemaakt, is men te laat en wordt het niet voor 2035 voor er nieuwe keuzes gemaakt kunnen worden (de FID (final investment decision) is uiterlijk eind dit jaar – redactie).

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Gaat men nog in 2024 een keuze maken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!