⌛ Neanthertalers waren niet dom

Article – ⌛ Neanthertalers waren niet dom

PARAMARIBO, 19 augustus 2024 – Onderzoekers hebben recentelijk vondsten in de Spaanse Pyreneeën gedaan die nieuw licht werpen op de verdwijning van de Neanderthalers.

Minder ontwikkeld

Lange tijd werd gedacht dat deze vroege mensensoort vrij dom en minder ontwikkeld was dan de moderne mens, maar nieuwe ontdekkingen tonen een ander beeld.

Artefacten en goed bewaarde botten laten zien dat Neanderthalers juist vindingrijk en flexibel waren in hun aanpassingen aan de omgeving.

Op de vindplaats Abric Pizarro, een van de weinige locaties ter wereld die dateert uit de periode van 100.000 tot 65.000 jaar geleden, zijn duizenden stenen werktuigen en botten opgegraven.

Uit de vondsten blijkt dat Neanderthalers niet alleen op grote dieren zoals paarden jaagden, maar ook kleinere prooien zoals konijnen en zoetwaterschildpadden wisten te vangen.

De ontdekking wijst op een goed ontwikkelde (jacht)strategie en een vermogen om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden.

Veerkrachtig

Neanderthalers waren dus geen primitieve holbewoners, maar veerkrachtige mensen die hun omgeving optimaal konden benutten.

Ondanks deze vindingrijkheid is de Neanderthaler zo'n 40.000 jaar geleden verdwenen. Dit roept de vraag op of de komst van de moderne mens een rol heeft gespeeld in hun uitsterven.

⌛ Neanthertalers waren niet dom

Admin
– in diens natuurlijke habitat –

Hoewel het mysterie nog niet volledig is opgelost, tonen de vondsten dat de Neanderthalers floreerden voordat de moderne mens verscheen.

Ze overleefden eeuwenlang in barre omstandigheden, wat suggereert dat hun verdwijning mogelijk samenhangt met veranderingen die de moderne mens in hun leefgebied teweegbracht.


Veranderend inzicht

De recente ontdekkingen dagen oude opvattingen over Neanderthalers uit.

Ze laten zien dat deze vroege mensen veel geavanceerder waren dan voorheen gedacht. Hierdoor moeten wetenschappers hun theorieën over het uitsterven van Neanderthalers herzien.

Deze nieuwe inzichten helpen bij het beter begrijpen van de factoren die hebben bijgedragen aan hun verdwijning en werpen een ander licht op hun goed ontwikkelde overlevingsvermogen.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Verlangt u wel eens terug naar de goede, oude tijd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!