Medische zorg sterft

Article – Medische zorg sterft

PARAMARIBO, 20 augustus 2024 – Veel ministeriële departementen lijken de afgelopen maanden volledig in te storten, waaronder zorg, justitie, landbouw en educatie.

Intensive care

Het AZP heeft geen (kinder) intensive care meer en ook andere delen van de gezondheidszorg verkeren in een zeer ernstige crisis. Dit door mismanagement en financiële problemen van het Staatsziekenfonds (SZF).

Vanwege de problemen kunnen betalingen niet tijdig worden voldaan, wat leidt tot grote zorgen onder de weinige medische professionals die ons land nog rijk is.

De situatie is zelfs zo verergerd dat artsen, verenigd in de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), alleen nog spoedgevallen behandelen en andere patiënten de deur (moeten) wijzen.

Ziekenfonds

De problemen bij het SZF zijn niet nieuw, maar de situatie wordt met de dag erger.

De organisatie slaagt er niet in om de gemaakte afspraken na te komen, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de minister van Volksgezondheid. Meer dan de vraag stellen doet hij overigens niet, want oplossingen lijken niet voorhanden; er is geen geld, geen beleid, geen visie en geen kennis.

Er waren formele overeenkomsten gesloten om eerder verleende zorg gefaseerd terug te betalen, maar de SZF-directie heeft deze verplichtingen naast zich neergelegd vanwege chronisch geldgebrek binnen zowel de organisatie als de regering.


Drastische maatregelen

Het gebrek aan geld en beleid heeft geleid tot drastische maatregelen, waarbij medisch specialisten hun diensten sterk beperken, dit vanwege het uitblijven van betalingen.

De situatie wordt nog verder verergerd door het feit dat het SZF afhankelijk is van het Ministerie van Financiën en Planning voor de betalingen.

Medische zorg sterft

Magere Hein
– grappig, maar niet leuk –

Het ontbreken van een financiële buffer vanuit de regering (en/ of het ministerie – redactie) maakt de situatie nog penibeler.

Deze financiële onzekerheid heeft grote gevolgen voor de zorgverlening in het land.

Braindrain

Een laatste groot probleem binnen de zorg is het enorme tekort aan personeel in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Met name de Neonatale Intensive Care Unit en de Pediatrische Intensive Care Unit worden hard getroffen door het vertrek van gekwalificeerd personeel.

Nieuwe opnames van kinderen voor intensieve zorg zijn hierdoor niet langer mogelijk. Hoewel de huidige opnames nog worden behandeld, is de druk op het zorgsysteem enorm.

Er is al spoedoverleg gevoerd tussen de leiding van het AZP en de minister van Volksgezondheid om oplossingen te zoeken, maar tot nu toe blijven concrete resultaten uit.

De belangrijkste redenen, zoals die gehoord worden, van het personeelsverloop zijn;

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou de president moeten ingrijpen en het (laten) oplossen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!