Ramdin : 'verhaal Haïtianen klopt'

Article – Ramdin : 'verhaal Haïtianen klopt'

PARAMARIBO, 20 augustus 2024 – Naar nu blijkt zijn er, letterlijk, toch vliegtuigladingen vol Haïtianen ons land in gevlogen.

Fake news?

De regering deed dit aanvankelijk af als fake news en totale onzin, tot er via Amerika en Frankrijk documenten opdoken waaruit bleek dat er toch echt wel iets aan de hand was.

Aanvankelijk deed Ramdin het verhaal af als "onzin"

Onder internationale druk heeft BIBIS-minister Albert Ramdin nu toegegeven dat er inderdaad vele honderden Haïtianen ons land hebben bereikt via de eveneens Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly Allways.


A no mi

Dit is echter allemaal niet de schuld van Ramdin, vindt Ramdin, ondanks het feit dat hij zelf ooit akkoord heeft gegeven voor de transporten en hiervan op de hoogte was.

Suriname zou de vergunningen namelijk "uit pure goedheid" hebben verstrekt, zodat de Haïtianen in kwestie zich konden verenigen met hun familie elders.

De buitenlandse pers onderzoekt nu onze betrokkenheid

Ook wilde ons land Haïti, dat geteisterd wordt door armoede, corurptie en geweld, op deze manier helpen door de noden ter plekke te verlichten – aldus een persbericht van BIBIS.

Overleg

Verder zegt Ramdin overleg te hebben gevoerd met zijn Haïtiaanse collega, Dominique Dupuy. Hun gesprek stond in het teken van de aangetoonde mensenhandel tussen Haïti en Suriname.

Ramdin : 'ik ben niet verantwoordelijk, heb slechts getekend'

De aanleiding hiervoor was de bezorgdheid van zowel Amerika als Frankrijk dat honderden Haïtiaanse staatsburgers via Suriname illegaal Frans-Guyana en daarmee Europa binnenkomen.

Ons land benadrukt dat het zich inzet voor veilige migratiekanalen, met oog voor humanitaire noden en familiehereniging.

Tegelijkertijd werken we, zo zegt Ramdin, nauw samen met internationale partners om illegale praktijken tegen te gaan.

Hoe het kan dat er dan toch honderden mensen met andere bedoelingen onze grens hebben weten over te steken, vermelde hij niet.

De vermoedelijke mensenhandel zal echter grondig worden onderzocht, zo belooft hij.

Ramdin : 'verhaal Haïtianen klopt'

Kindslaven
– impressie –

Ons land wil zijn zogeheten Tier 1-status, een basisindicatie van de meest minimale inspanningen tegen mensenhandel, behouden.

Daarom zullen we, indien nodig, direct maatregelen treffen, zegt Ramdin.

Organisatie

Sinds mei vorig jaar blijken er heel veel vluchten te zijn georganiseerd om Haïtiaanse families "te herenigen".

Haïti zelf heeft direct opgetreden tegen onze corruptie

Dit gebeurde via controle door het Haïtiaanse consulaat. waarvan alle Surinaamse medewerkers (op een persoon na – redactie) vanwege fraude en corruptie inmiddels zijn ontslagen.

De georganiseerde vluchten boden vele honderden Haïtianen officieel de mogelijkheid om terug te keren naar hun thuisland of om legaal naar Suriname te komen voor werk.

Het Surinaamse Fly AllWays voert deze vluchten tweemaal per maand in opdracht uit.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Is de verklaring van Ramdin genoeg voor u?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!