Geen geld : zorg verder uitgekleed

Article – Geen geld : zorg verder uitgekleed

PARAMARIBO, 20 augustus 2024 – Wie ziek wordt, kan dat beter niet in Suriname doen want de kans is groot dat er geen medische zorg meer verleend kan worden.

Slecht management

Het gebrek aan beleid en geld is, zeker binnen de zorgsector, zo groot dat het eigenlijk nog een wonder is dat er mensen rondlopen.

De zorgmedewerkers van bijvoorbeeld het Diakonessenhuis zijn er helemaal klaar mee, dat ze geen beloofde overbruggingstoelage voor juli 2024 hebben gehad.

Volgens de minister moeten ze niet "zeuren", want het vakantiegeld is wel gewoon uitbetaald.

Tijdens een recente ledenvergadering benadrukte de bond dat deze toelage niet als extraatje, maar als keihard benodigd onderdeel van het loon wordt gezien. De uitbetalingen blijven uit, en de discussie hierover gaat door totdat het probleem is opgelost.

Ingestort

Belangrijke ziekenhuisafdelingen zoals de Intensive Care, Oncologie, de couveuseafdeling en andere essentiële diensten blijven nu met de meest minimale bezetting draaien.

Wie een röntgenfoto moet laten maken, kan zelfs in de tropen van een koude kermis thuiskomen; alleen levensbedreigende situaties worden afgehandeld.

Geen geld : zorg verder uitgekleed

Sterfhuis
– of ziekenhuis –

Ook andere ziekenhuizen, zoals het AZP, 's Lands Hospitaal en het Streekziekenhuis Wanica, zijn in beraad over soortgelijke problemen. De Streekziekenhuizen in Marwina en Atjoni overleggen ook over de kwestie, aangezien de afwezigheid van beleid alle afdelingen treft.

De bond wil duidelijkheid en dat de uitbetaling van de toelage spoedig plaatsvindt, zodat de zorgmedewerkers niet langer in onzekerheid blijven.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Maakt u zich zorgen over onze toekomst?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!