🌎 Ghana zet vol in op olie

Article – 🌎 Ghana zet vol in op olie

PARAMARIBO, 20 augustus 2024 – Ghana, waar veel van onze voorouders ooit vandaan kwamen, zet enorm grote stappen om een vooraanstaande positie in de West-Afrikaanse olie-industrie te verwerven.

Cacaoproducent

Het land, dat al erkenning genoot als de tweede cacaoproducent ter wereld, is booming en heeft sinds 2010 ook zijn plaats in de wereldwijde olieproductie gevestigd.

Momenteel produceert Ghana dagelijks 132.000 vaten ruwe olie en 325 miljoen kubieke meter gas, maar de ambitie om verder te groeien is sterk aanwezig.

Een cruciaal onderdeel van deze plannen is de bouw van een enorme raffinaderij met een capaciteit van 300.000 vaten per dag. Dit project, dat naar schatting 11 miljard euro zal kosten, wordt gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen Britse, Ghanese en Chinese bedrijven. Door deze raffinaderij hoopt Ghana niet alleen de eigen binnenlandse olievraag te kunnen dekken, maar ook een groter aandeel van de regionale markt te veroveren.

🌎 Ghana zet vol in op olie

Ghanese markt
– impressie Langeman –

West-Afrika verbruikt dagelijks zo'n 800.000 vaten olie, waarvan bijna 90 procent wordt geïmporteerd. Ghana ziet hierin een kans om de regio minder afhankelijk te maken van buitenlandse olie en tegelijkertijd zijn economie te versterken door meer olie lokaal te raffineren. De samenwerking met internationale partners biedt toegang tot technologie en investeringen, wat de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Met deze raffinaderij wil Ghana een centrale rol spelen in de energievoorziening van West-Afrika.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat kunnen we van Ghana leren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!