OW : 'Alliance niet mijn zorg'

Article – OW : 'Alliance niet mijn zorg'

PARAMARIBO, 21 augustus 2024 – Al maanden werd er vanuit plantage Alliance (en deels onze DNA – redactie) gemeld dat de dam op doorbreken stond, wat gisteren helaas ook gebeurde.

Afwezig

Opvallend is dat OW, tot op het hoogste niveau, hiervan verwittigd werd, maar nooit antwoordde op de noodkreten.

Sterker nog, minister Nurmohamed heeft aangegeven niet naar Alliance om te kijken en bleek dan ook de grote afwezige na de ramp.

De dam van Alliance is geen onderdeel van de OW infra

Vandaag heeft hij verklaard waarom OW zich niet druk maakt over de dam van Alliance. Dit terwijl "dammen en dijken" toch een onderdeel zijn van de infrastructuur die onder zijn ministeriële verantwoordelijkheid valt (een uitspraak waar hij wellicht SRD 300.000,– per dag voor wil claimen).


A no mi

De reden dat Riad Nurmohamed geen interesse had om zich te melden bij Alliance, of iets aan de dambreuk te doen is – in zijn bewoording – simpel;

Alliance is een plantage en dus is het de zorg van LVV, niet van hem.

Nurmohamed benadrukte dat zijn ministerie al meer dan genoeg bezig is met het versterken van dijken in andere gebieden, bijvoorbeeld te Commewijne en Saramacca.

OW : Alliance is een plantage, en dus is het de zorg van LVV

Bij de recente dambreuk op Plantage Alliance (ook in Commewijne gelegen – redactie) was hij dus afwezig, omdat dit gebied – volgens hem – onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) valt.

Hij wist dat de dam op doorbreken stond, maar omdat de mensen op Alliance eten verbouwen is dat niet zijn zorg en schuift hij de oplossing nu door naar zijn collega van LVV.

Hoog opgeleid

Wel wilde Riad blijkbaar benadrukken hoeveel kennis hij heeft, door tussen de regels door te melden dat "een dambreuk kan ontstaan door hoge waterstanden".

Dat wisten de bewoners van Alliance inderdaad nog niet, dus bedankt.

OW : 'Alliance niet mijn zorg'

Ondergelopen plantage
– impressie Langeman –

Tevens erkende hij de ramp te Alliance, maar benadrukte dat de situatie bij alle dijken onder "zijn" Openbare Werken onder controle is.

Riad : al "mijn" dijken zijn onder controle, dus geen zorgen

Dat Alliance nu een ramp van ongekende omvang heeft moeten doorstaan komt dus niet door hem, het ligt aan de zwakke dam van LVV.

Hij zou natuurlijk samen met LVV kunnen kijken hoe OW kan inspringen en zo ook wat sympathie tonen naar de slachtoffers, maar dat is schijnbaar niet aan de orde.

Totaal passief

Doordat het eb is, en een lokale ondernemer met een eigen graafmachine de hele nacht heeft doorgewerkt, is de situatie op Alliance tijdelijk onder controle.

De overheid, ministeries en NCCR hebben echter niets gedaan en zelfs nog geen officiële hulp geboden.

Pogingen om een reactie te krijgen van LVV-minister Parmanand Sewdien en de coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), Jerry Slijngard, zijn zonder resultaat gebleven.

Ook president Santokhi heeft nog niet gereageerd op de ramp die bijna 100 huishoudens heeft getroffen.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Maakt OW zich er te makkelijk van af?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!