Chan : 'Oekraïne gaat ons helpen'

Article – Chan : 'Oekraïne gaat ons helpen'

PARAMARIBO, 21 augustus 2024 – Alhoewel het Oost-Europese land Oekraïne al jaren in een ongekend heftige en bloedige oorlog (met Rusland – redactie) verwikkeld is geraakt, belooft president Santokhi dat zij aangeboden hebben ons land te helpen.

Bilateraal

Zoals bekend was president Chandrikapersad Santokhi een week in de Dominicaanse Republiek om daar de (nieuwe) inauguratie van de (bestaande) president bij te wonen.

Het officiële deel van de feestelijkheden duurden nog geen dag, dus ons staatshoofd had veel tijd over om andere zaken te regelen. Tijdens zijn bezoek had hij dan ook meerdere belangrijke en – jawel – holistisch bilaterale ontmoetingen gepland staan.

Zo heeft Chandrika, naar eigen zeggen, onder andere een zeer belangrijk en inhoudelijk waardevol gesprek gehad met niemand anders dan Yulia Svyrydenko.


Yulia Svyrydenko

Svyrydenko is de vicepremier van Oekraïne, wat de ontmoeting opvallend maakt gezien het feit dat Oekraïne middenin een groot conflict zit.

Ondanks de moeilijke situatie waarin Oekraïne verkeert, heeft Svyrydenko – zegt Chan – aangegeven dat Oekraïne bereid is om ons land te ondersteunen in haar ontwikkeling.

Volgens president Santokhi is er actief gekeken naar manieren om de samenwerking tussen beide landen te intensiveren op verschillende gebieden.

Welke gebieden dat zijn en waarom Oekraïne ons, ten tijde van een strijd met honderdduizenden slachtoffers, wil bijstaan werd niet bekend gemaakt.

Wel gebruikte Chan de uitkomst van het gesprek om aan te tonen dat er nu echt investeerders komen (uit Oekraïne – redactie) en dat het buitenland onder zijn bewind met respect naar Suriname zou kijken.

Veel mogelijkheden

"Er zijn mogelijkheden besproken om onze banden te versterken," aldus de president.

"Hun aanbod komt op een moment dat Suriname zelf ook in een fase van economische hervormingen zit, net als Oekraïne."

Op welke wijze Oekraïne in een "economische hervorming" zit, maakte hij niet duidelijk. Wellicht duidde hij op de oorlogseconomie van het land, al is die bij vijand Rusland vele malen groter.

Of Rusland bereid is ons te helpen bij de transformatie van de economie, bleef onduidelijk.

Hervormingen

Naast het gesprek met Oekraïne, heeft Santokhi ook nog bilaterale gesprekken gevoerd met functionarissen van de Dominicaanse Republiek.

De president toonde zich dan ook zeer optimistisch over de uitkomst van deze ontmoetingen en sprak zijn vertrouwen uit in de toekomstige samenwerking met beide landen.

De president noemde ook daarbij specifiek de economische hervormingen van de Dominicaanse president Luis Abinader.

Hij vindt zijn beleid erg inspirerend voor Suriname, en het is dan ook alom bekend dat Chan zichzelf ziet als expert op het gebied van economie.

De Vereniging van Economisten (VES) in Suriname zouden bijvoorbeeld amateurs zijn, die bij hem op bijles moeten komen als ze echt willen leren hoe je economische ontwikkelingen doorvoert.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Moet Suriname ingaan op het aanbod van Oekraïne?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!