Onderwijs kapot : 1400 docenten weg

Article – Onderwijs kapot : 1400 docenten weg

PARAMARIBO, 22 augustus 2024 – Na de medische zorg dreigt nu ook ons onderwijs volledig in te storten, maar liefst 1400 leraren staan op het punt hun ontslag in te dienen.

Buitenland

Meer dan 1400 leerkrachten zijn voornemens om Suriname te verlaten.

Dit meldt Meredith Hoogdorp, voorzitter van (docenten)actiegroep Wi Sa Strey. Volgens haar worden de leerkrachten aangetrokken door organisaties die hen werk aanbieden op scholen in het buitenland.

Daarbij gaat het niet, zoals velen denken, om Nederland maar vooral de Antillen, andere Caribische eilanden en in mindere mate Nederland.

Onderwijs kapot : 1400 docenten weg

Leeg biologielokaal
– Langeman –

De uittocht betreft leraren van verschillende niveaus, waardoor de impact op het onderwijs breed merkbaar zal zijn.

Oorzaak

De belangrijkste reden is het gebrek aan waardering en respect vanuit het ministerie, geen doorgroeimogelijkheden, het chaotische beleid, nepotisme bij benoemingen en het gebrek aan alles waaronder geld en visie.

Hoogdorp waarschuwde al eerder voor deze leegloop, maar naar haar zorgen werd destijds niet geluisterd. Volgens verantwoordelijk minister Ori gaat alles goed en heeft hij de orde en rust weer teruggebracht.

Nu zullen scholen, de leerlingen en de toekomst van ons land de gevolgen ondervinden, vreest Hoogdorp.

De voorzitter twijfelt of het ministerie in staat is dit probleem op te vangen, vooral omdat deze niet luistert en de problemen niet erkend.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat moeten we doen om deze uittocht te voorkomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!