Overheidsgebouwen vies en onveilig

Article – Overheidsgebouwen vies en onveilig

PARAMARIBO, 22 augustus 2024 – Het onderhoud en de beveiliging van veel overheidsgebouwen zijn zo ondermaats, dat enkele ambtenaren nog weigeren te werken.

Commissariaat Sipaliwini

Zo hebben medewerkers van het commissariaat Sipaliwini hun werk neergelegd uit protest tegen de (in hun ogen) zeer onveilige en aantoonbaar onhygiënische werkomstandigheden.

De werknemers klagen al maanden bij de verantwoordelijke minister over onder meer het ontbreken van beveiliging, de zeer frequente inbraken, volledig defecte toiletten en zelfs gebrek aan stromend water.

Ondanks herhaalde meldingen worden deze problemen niet opgelost en reageert de minister nergens op, wat weer leidt tot frustratie en deze actie.

Ambtenaren hebben geen stoel en moeten op straat plassen

Een vrouwelijke medewerker benadrukte dat ze zelfs geen stoel hebben om op te zitten en achter het gebouw in het wild moeten plassen, omdat de toiletten simpelweg niet werken. Deze situatie is voor hen onhoudbaar geworden.

Meer situaties

De situatie speelt bij meer overheidsinstanties, zo zitten er aan de Zwartenhovenbrugstraat meerdere kantoren (met soortgelijke problemen) van in totaal zeven bestuursressorten.

Volgens districtscommissaris Josta Lewis van Kabalebo zijn de voorzieningen bij haar ressort echter gewoon in orde. Zo stelt ze dat er tijden terug bijvoorbeeld nieuwe deuren zijn geplaatst.

Meerdere instanties bevestigen de levensgrote problemen

Ook zouden er volgens haar toezeggingen zijn gedaan door het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) voor nieuwe beveiliging, maar is deze inderdaad nog niet actief.

Aan de andere kant bevestigt DC Walter Bonjasky van Boven-Coppename dat de problemen bij de overige ressorten juist heel ernstig zijn en dat het bijna onmenselijk is hoe werknemers gehuisvest worden.

Computers met data en boekhouding worden gestolen

Het absoluut ontbreken van elke vorm van beveiliging leidt volgens hem dagelijks tot inbraken. Ondanks particuliere hulp van bedrijven zoals Digicel en Staatsolie (voor nieuwe computers – redactie) blijven belangrijke gegevens verloren doordat de systemen worden gestolen en er geen back-ups zijn.


Toenemende onrust

De groeiende onvrede onder medewerkers neemt toe, omdat zij zien dat bij resort Kabalebo de situatie (als enige van de commissariaten – redactie) wel redelijk in orde is.

Dit terwijl de andere ressorten achterblijven en met de dag smeriger en onveiliger worden. Hierdoor is er verdeeldheid ontstaan en wordt er op sommige locaties vandaag niet gewerkt.

Het lijkt er bijna op, aldus de werknemers, of bepaalde partijen de commissariaten en resorts bewust tegen elkaar aan het uitspelen zijn.

Opmerking

Het moge duidelijk zijn dat de foto boven het artikel niet echt is, maar een overdreven artist impression van huisillustrator Langeman.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou u gaan werken, als er geen toilet aanwezig is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!