De verboden column (volgens Riad)

Article – De verboden column (volgens Riad)

PARAMARIBO, 22 augustus 2024 – Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet heeft journaliste Nita Ramcharan (Starnieuws Suriname) een column geschreven die volgens Riad Nurmohamed (OW) bijna als staatsgevaarlijk gezien kan worden.

Staatsgevaarlijk

Omdat – volgens Riad – de gevolgen van de column niet te overzien zijn (voor zowel hemzelf, de toekomst van ons land, de leningen bij IDB, het aanzien van de Staat Suriname en de momenteel in uitvoer zijnde projecten binnen OW), wil hij de column per direct verboden zien worden.

Achtergrond

In het kort kwam het er op neer dat er, volgens de IDB, binnen OW een sterke geur van corruptie en fraude hangt aangezien personen (die daar absoluut geen toegang toe mogen hebben) toch gevoelige, en financiële, data hebben ingezien.

Op basis daarvan heeft de IDB de bewuste lening stopgezet en eist dat de (her-)aanbesteding opnieuw gebeurd, maar dan volgens de internationale regels.

Ramcharan heeft over dit gebeuren een column geschreven en concludeerde dat Nurmohamed – als minister – ook een bepaalde verantwoordelijkheid draagt voor eventuele lekken binnen zijn ministerie.

Suriname Nieuws
gratis app

De minister wil niet alleen dat de column "van het internet verdwijnt", maar eist ook SRD 300.000,– per dag dat de auteur (Nita Ramcharan) geen excuses aanbiedt en (dus) de column online laat staan.

Inmiddels heeft Nurmohamed op kosten van de staat mevrouw Ramcharan voor de rechter gedaagd en in een (spoed) kortgeding gevraagd over te gaan tot haar vervolging.

De rechter heeft inmiddels de zaak bekeken en verklaard dat de zitting over twee weken verder gaat.

De verboden column (volgens Riad)

Riad on the run
– achtervolgd door boze pers –

Omdat de column, op het moment dat deze verscheen, niet door iedereen gelezen is en het nu wel (weer) actueel is, is besloten de column hieronder integraal te publiceren.

Riad verantwoordelijk uitlekken vertrouwelijke informatie


Paramaribo, 30 juli 2024 – Jammer dat de onvolprezen Netflix serie The Blacklist na 10 jaar is geëindigd. Raymond 'Red' Reddington 'the Congiere of Crime' zou ongetwijfeld een episode besteden aan wat er in Suriname gebeurt.

Zeker omdat de IDB, de top van de regering, de grootste constructiebedrijven in Suriname en China betrokken zijn bij het project 'Rehabilitatie Van 't Hogerhuys– en Slangenhoutstraat'.

IDB project

Het gaat om een project van ruim US$ 23 miljoen.

Suriname was toch al beschadigd in de Zuid-Koreaanse misdaad-actiethrillerserie Narco Saints, uitgebracht door Netflix.

Dus wat meer azijn kon erbij.

Nita Ramcharan
Starnieuws

Heel Suriname is slachtoffer, want velen ondervinden de last van de brug over de Saramaccadoorsteek die bijkans een jaar niet toegankelijk zal zijn en nu met het stopzetten van de biedingsronde het project zeker een vertraging zal oplopen.

Er moet een nieuwe aanbesteding worden gehouden. Voorlopig is er geen zicht op het oplossen van de verkeerschaos.


Overschrijdende belangen

De belangen bij dit wegenproject overschrijden de nationale grenzen en als het Amerika even lukt, wordt om geopolitieke redenen China de pas afgesneden.

Bij dit project spelen drie Surinaamse bedrijven een rol: joint ventures BH enerzijds en KI & CRBC uit China anderzijds.

Wat de situatie tot een thriller zou maken, is dat geheime informatie over de aanbesteding is uitgelekt. BH kwam niet in aanmerking voor de gunning omdat een belangrijk document over de joint venture ontbrak.

Bij verificatie bleek dat het stuk niet was ingediend en kon het volgens de procedure achteraf ook niet erbij.

Dit was case closed voor BH, die overigens de laagste aanbieder was.

Aangezien het om een project van US$ 23 miljoen gaat, is dus het lobbywerk gestart om toch in aanmerking te komen voor de gunning.

De tranen rolden op de hoogste niveaus in het land en ook bij IDB werden zakdoekjes gezocht om de ogen te deppen.

Er is een scenario bedacht om de stekker uit het aanbestedingsproces te trekken. De IDB zei dat de confidentiële informatie is uitgelekt en zette het aanbestedingsproces stop.

Er gaan ook veranderingen komen in het nieuwe aanbestedingsproces, waarbij meer Surinaamse bedrijven kunnen meedoen.


Local content

Het klinkt zeker mooi: meer local content, maar 'Red' heeft in The Blacklist keer op keer gezegd: 'think as a criminal'.

Door het aanpassen van de voorwaarden, wordt CRBC uit China een hak gezet. De oorlog van VS tegen China wordt wereldwijd op alle niveaus gevoerd, ook in Suriname.

Intussen is OW met een zoetsappige reactie gekomen dat er in feite niet veel aan de hand is.

De IDB heeft volgens minister Riad Nurmohamed twijfels uitgesproken over de confidentialiteit en heeft geconcludeerd dat de informatie is terechtgekomen bij derden.

De minister zegt er niks over dat hij als reden voor de heraanbesteding aangeeft dat het gaat om budgetbeperking.

In elk geval is er vertrouwelijke informatie uitgelekt.

Partij BH zou het werk niet krijgen en is gaan lobbyen op het hoogste niveau. De verkiezingen naderen dus is er geld nodig, daarom moeten grote sponsoren zoet gehouden en gecompenseerd worden.

In elk fatsoenlijk land zou de hoofdverantwoordelijke voor de lekkage nu moeten opstappen en niet na 10 maanden: Riad Nurmohamed!

Opmerking

Dit artikel vertolkt enkel de visie van de auteur en behoort in de originele vorm (zonder de hier toegepaste lay-out) toe aan Starnieuws.com

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Nita Ramcharan (Starnieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u dat de auteur op basis van deze column vervolgd moet worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!