Ramdin : '9 maanden niets doen'

Article – Ramdin : '9 maanden niets doen'

PARAMARIBO, 22 augustus 2024 – Vreemd genoeg vindt minister Ramdin dat er tot de verkiezingen niets gedaan hoeft te worden.

Verantwoording

Ramdin stelt daarbij indirect dat de volgende regering het huidige beleid blijkbaar niet voortzet, maar weer vanaf nul moet gaan beginnen (omdat je plannen anders een langere termijn dan de komende negen maanden zouden kunnen beslaan – redactie).

Normaliter erft een nieuwe regering het mandaat over van de vorige en worden bestaande beleidspunten, trajecten en visies gewoon verder uitgewerkt, met hooguit wat details die net iets anders komen te liggen.

Suriname is immers geen eigendom van deze regering, de vorige of de volgende, en dus erft een nieuwe regering de verantwoording en het beleid over van de oude.

Wie er dan in de regering zit, welke toppers er plaats nemen en hoe de samenstelling van de DNA is, is daarbij ondergeschikt.

Het is niet zo dat een nieuwe regering alles opnieuw gaat doen en niets te maken heeft met de vorige termijn.

Toch stelt Ramdin dat er nog maar negen maanden tot de verkiezingen zijn en het "dus" niet haalbaar is voor die tijd nog zaken te regelen.

Voor je het weet komt er na mei 2025 een andere regering en blijkbaar vindt hij dat "zijn" beleid daarna niet meer van kracht kan, of zal zijn (anders plan je immers voor de komende jaren verder – redactie).

Eisen

Negen maanden voor de verkiezingen hebben veel vakbonden hun acties echter opgevoerd.

"Deze mensen eisen nu zaken die de regering niet kan waarmaken binnen negen maanden tijd," aldus minister Albert Ramdin, die niet verder kijkt dan mei 2025.

Hij is overigens officieel van Buitenlandse Zaken, maar heeft blijkbaar ook zeggenschap gekregen over binnenlandse zaken, economische ontwikkelingen, financiën, sociale zaken en werkgelegenheid.

Ramdin : '9 maanden niets doen'

Nieuw beleid?
– nog 9 maanden wachten! –

Hoewel er "vruchtbare gesprekken" zijn geweest, is de economische situatie volgens Ramdin zo slecht, dat de regering op geen enkele manier in staat is aan de (loon)eisen van de bonden te voldoen.

Ramdin benadrukt dat de regering momenteel weinig tot niets verdient. Hoe dat kan, terwijl er voor ruim 1,5 miljard extra geleend is, de regering veel schuldeisers niet betaalt en talloze subsidies zijn verdwenen, werd niet vermeld.

Onacceptabel

Hij noemde daarbij de eisen van de bonden niet alleen onhaalbaar, maar totaal onrealistisch en volledig onacceptabel.

Suriname is weliswaar op weg naar rijkdom en welvaart – volgens Ramdin – maar er is nog veel werk te doen.

Om die reden stelt hij dat het essentieel is om realistisch te blijven en de dialoog te blijven voeren met de vakbonden.

Er zijn nog maar enkele maanden tot de verkiezing en tot die tijd kan er weinig gerealiseerd worden.

Je kan in principe ook denken dat als het niet lukt om binnen negen maanden een bepaald beleidsdoel te halen, de volgende regering dat oppakt en er mee verder gaat – maar Ramdin denkt daar blijkbaar anders over.

Zijn horizon gaat tot 25 mei 2025 en wat daarna gebeurt, is de zorg van een andere regering.

Voor de verandering wijst hij dus niet naar de vorige, maar de volgende regering.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou een regering ook "over" de verkiezingen heen moeten kijken en regeren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!