Ramdin : 'oppassen voor oorlog'

Article – Ramdin : 'oppassen voor oorlog'

PARAMARIBO, 23 augustus 2024 – In een opmerkelijke live toespraak op de staatstelevisie waarschuwde minister Ramdin van BIBIS dat sociale conflicten en zelfs een oorlogsconflict op de loer liggen, vanwege de verkiezingen en "de zaak Nurmohamed".

Onduidelijk

Het is volledig onduidelijk waarom minister Ramdin opeens over een (burger)oorlog begon te praten, aangezien het onderwerp van zijn toespraak aanvankelijk over hele andere zaken (in zowel internationaal– als Caricom-verband) ging.

Ramdin : 'we moeten oppassen voor bepaalde personen'

Na een lang betoog, gaf hij aan nog iets "persoonlijks als mens" te willen melden over uitspraken van mensen die geen hoor en wederhoor plegen en zo maar iets schrijven zonder zich aan de feiten te houden.

Ook waarschuwde hij binnen deze context voor bepaalde individuen in de samenleving en het feit dat de verkiezingen er aan komen (over een klein jaar – redactie), waardoor niet integere mensen zich opportuun gaan gedragen.

Indirect wordt persvrijheid gekoppeld aan gewapende strijd

Waarschijnlijk doelde hij op de persoon van Nita Ramcharan die minister Nurmohamed heeft gewezen op zijn eindverantwoording als minister binnen OW. Nurmohamed heeft namens de Staat Suriname mevrouw Ramcharan hierom aangeklaagd en vindt dat zij vervolgd moet worden.

Ramdin meldde zaken versluierd en in vage terminologie

Waarom Ramdin, als minister van Buitenlandse Zaken, zich geroepen voelde om zich te bemoeien met een lopende rechtszaak (de zaak ligt momenteel voor de rechter – redactie) en te waarschuwen voor (gewapend) conflict, legde hij verder niet uit.

Ook bleef het onduidelijk waarom hij het juridisch conflict over persvrijheid (tussen Nurmohamed en Ramcharan – redactie) ziet als een politiek gedreven situatie dat kan ontaarden in een gewapend conflict.

'Als we niet opletten, kan dat ontaarden in oorlogsconflict'

Tussen neus en lippen door meldde hij meerdere keren dat er "bepaalde individuen en politieke partijen" zouden zijn in de samenleving waar we voor op moeten passen. Als we dat niet doen, zou dit kunnen uitmonden in een (gewapende) oorlogssituatie.

De uitspraak werd gisteren gedaan op GOV.tv – de staatstelevisie van ons land en simultaan vertaald door een gebarentolk.

Toespraak Ramdin

Laat me besluiten met een algemene opmerking met betrekking tot wat ik waarneem in onze samenleving.

Ik weet dat we in een verkiezingsperiode komen en ik weet dat veel individuen aspiraties hebben.

Maar laten we als Surinamers onze normen en waarden daar niet voor opzij zetten.

Dat leidt allemaal tot conflict, en zoals ik net al zei; sociaal conflict, of openlijk conflict en militair conflict is nooit goed voor een samenleving.

Dus ik doe een beroep op andere (politieke) partijen en individuen, een ieder in de samenleving, om rekening met dit gevaar te houden.

We zijn allen Surinamers en we hebben zeer veel vooruitgang geboekt, al zal niet iedereen dat leuk vinden.

Maar als we naar het grotere belang kijken, dan moet men erkennen dat er flinke hervormingen hebben plaatsgevonden, waarop we kunnen verder bouwen.

Laten we dat dus gewoon toegeven, ook al denken sommigen anders, en dat moet kunnen in een rechtstaat.

Maar laten we elkaar niet bejegenen als vijanden, als niet-Surinamers, dat is niet waardevol.

Dat geeft ons internationaal een slechte naam.

Ik meld dit nu al, omdat ik vrees dat het straks allemaal nog veel erger gaat worden.

Dat alles om slechts een verkiezing te winnen, een verkiezingswinst duurt een dag maar kan alles vernietigen voor de vijf jaar daarna.

Laten we dus hoor en wederhoor toepassen, want zoals het nu gaat, vrees ik dat we straks nog veel sterker tegenover elkaar komen te staan.

Minister Ramdin
GOV.tv – augustus 2024

Alhoewel Ramdin het heeft over "hoor en wederhoor" om een gewapend conflict te voorkomen, hebben zowel GOV.tv, BIBIS als de Communicatiedienst Suriname (CDS) niet gereageerd op ingestuurde vragen over de mogelijke oorlogsdreiging die Ramdin zegt te vrezen.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / beeld : GOV.tv (screenshot)


— UW MENING —

Zou Ramdin zijn "oorlogsverklaring" nader moeten duiden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!