Chan blijft inheemsen beloven

Article – Chan blijft inheemsen beloven

PARAMARIBO, 26 augustus 2024 – Vertegenwoordigers van Inheemse en Afro-Surinaamse gemeenschappen zijn voor de zoveelste keer dit jaar in overleg getreden met president Chandrikapersad Santokhi

Fiti Makandra

Het doel van de bijeenkomst was – zoals altijd – om op het hoogste niveau de grote problemen in het binnenland te bespreken.

Dit alles gebeurde via het overlegorgaan Fiti Makandra, dat dient als platform voor dialoog tussen de gemeenschappen en de overheid.

Inheemsen en marrons bundelen zich voor hun behoud

Een belangrijk onderwerp het erkennen van de rechten van onze inheemsen en de aanwezigheid van Mennonieten in ons binnenland.

Mennonieten

Deze extremistische, gelovige groep kolonisten had van Santokhi persoonlijk toestemming gekregen om werkgelegenheid te onderzoeken en landbouwgronden aan te kopen.

Chan was van plan ons oerwoud grotendeels te vernietigen

Dat zorgde voor grote ongerustheid binnen de lokale gemeenschappen, omdat zij met deze toestemming tot wel 1/3e van ons oerwoud hadden mogen vernietigen.

Samen gaat het

Fiti Makandra is een overlegorgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van Inheemse en Afro-Surinaamse gemeenschappen.

Het platform brengt traditionele leiders uit het binnenland samen met vertegenwoordigers uit stedelijke gebieden en districten.

Het doel van Fiti Makandra is om gezamenlijk de uitdagingen te bespreken en aan te pakken waarmee deze gemeenschappen te maken hebben.

Fiti Makandra
overlegorgaan

President Santokhi stelde de aanwezigen gerust door te beloven dat de Mennonieten geen verdere toestemming zullen krijgen om projecten uit te voeren. Dit is nog wel een zaak die aangepakt en uitgewerkt dient te worden, dus momenteel is nog niet alles geregeld zo lijkt het.

Waakzaam

Hij riep de traditionele leiders daarom op om "zeer waakzaam" te blijven en de belangen van hun gemeenschappen te behartigen.

Behalve veel beloften kregen de aanwezigen niets gedaan

Los van het feit dat dit juist is wat de groep al jaren probeert te doen, zonder dat de president luistert of iets doet, vertelde hij niet op wie en waarom ze dan waakzaam moesten zijn.

Ook de eeuwig spelende kwestie van de grondrechten en veiligheid kwam uitgebreid aan bod.

Chan blijft inheemsen beloven

Surinaamse inheemsen
– wachten op erkenning –

De traditionele leiders benadrukten de noodzaak van meer erkenning van hun rechten op grond en een verbetering van de veiligheid in hun woongebieden.

Nationale Doofpot

President Santokhi beloofde wederom van alles, weigerde inhoudelijk iets toe te zeggen en sprak zijn loze waardering uit voor de betrokkenheid van de mensen bij hun eigen belangen.

Ook benadrukte hij dat de overheid in de toekomst vastberaden is om samen met de gemeenschappen mogelijk te gaan zoeken naar oplossingen.

Voor de zoveelste keer weigert Chan inheemsen hun rechten

Chan sprak tenslotte nog over de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de regering om de problemen van het land aan te pakken.

Hij beloofde dat de dialoog met de gemeenschappen zal blijven doorgaan, zoals hij al jaren belooft sinds "de Nationale Dialoog" die uiteindelijk in meer weg had van een Nationale Doofpot.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hebben de inheemsen en marrons te veel geduld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!