Zorg wordt flink duurder

Article – Zorg wordt flink duurder

PARAMARIBO, 26 augustus 2024 – Ondanks het feit dat de zorg steeds slechter wordt en baby's zelfs onnodig overlijden, is besloten de kosten voor medische zorg flink te verhogen.

Hogere kosten

Per 1 september voert de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) nieuwe kostenmaatregelen in voor alle patiënten.

De maatregel houdt in dat er voortaan voor elke poliklinische consultatie per specialisme een patiëntenbijdrage van SRD 50,- wordt gevraagd. Daarnaast worden er bij ziekenhuisopnames administratieve kosten van minimaal SRD 450,- in rekening gebracht.

Overheadkosten

De invoering van deze kosten komt voort uit de stijgende overheadkosten van ziekenhuizen, zoals administratie en personeelsbeheer, die niet worden gedekt door de vergoedingen van specialisten of andere regelingen.

De patiëntenbijdrage van SRD 50,– geldt voor één enkele kalendermaand en dekt de consulten bij hetzelfde specialisme.

Wanneer een patiënt de volgende maand weer een consult heeft, zal opnieuw een bijdrage worden gevraagd, ook dient er opnieuw betaald te worden bij een andere (specialisatie) arts.

Nationale Ziekenhuis Raad
nieuwe kosten

Bij een ziekenhuisopname worden tenslotte dus ook de administratieve kosten van SRD 450,– toegevoegd, om zo de kosten beter te dekken van administratieve werkzaamheden.

Waarom

De NZR legt uit dat deze maatregelen noodzakelijk zijn om de zorg van dezelfde uitmuntende kwaliteit en sterke continuïteit te garanderen.

Eerdere pogingen om verzekeringsmaatschappijen te overtuigen deze kosten op te nemen in hun polissen zijn mislukt, waardoor ziekenhuizen nu zelf actie ondernemen om meer geld binnen te krijgen.

Zorg wordt flink duurder

Dokter Bibber
– wie kent het niet –

Hoewel de kosten voor patiënten dus enorm omhoog gaan, benadrukt de NZR dat deze bijdragen nodig zijn om te blijven voldoen aan de zeer hoge zorgstandaarden die in ons land vereist zijn.

Zonder deze maatregelen zouden ziekenhuizen in financiële problemen kunnen komen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de zorg.

Toekomstige maatregelen

De NZR betreurt het gebrek aan medewerking van de verzekeringsmaatschappijen, maar blijft werken aan alternatieve oplossingen.

Dit om de financiële druk op zowel patiënten als ziekenhuizen te verminderen. Er wordt samen met overheid en regering gezocht naar andere manieren om de kosten in de toekomst op te vangen, meldt het persbericht.

Tekst : NZR / Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u de zorg goed genoeg om hogere kosten te verantwoorden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!