Chan loog over Oekraïne

Article – Chan loog over Oekraïne

PARAMARIBO, 28 augustus 2024 – Onlangs kwam het ogenschijnlijk vreemde bericht naar buiten dat het door oorlog geteisterde land Oekraïne interesse had om flink te investeren in Suriname.

Chan loog over Oekraïne

Verklaring Santokhi
– 21 augustus 2024 –

Toezegging

De toezegging werd openbaar gemaakt door president Santokhi en zou zijn gedaan door Yulia Svyrydenko, de vice-premier en minister van Economische zaken van Oekraïne.

Santokhi had haar ontmoet in de Dominicaanse Republiek waar hij een week verbleef om gedurende enkele uren de inauguratie van hun president bij te wonen.

Chan loog over Oekraïne

Kritische lezers
– de app zou liegen –

Sommige lezers gaven aan dat dit fake news zou zijn en dat alles verzonnen was omdat deze app zou zijn ontwikkeld door technici en computerprogrammeurs van de NDP.

Chan liegt

Alhoewel de app volledig en 100% onafhankelijk opereert, blijkt het achteraf inderdaad toch fake te zijn geweest, maar niet zoals de critici dachten.

De uitspraken zijn namelijk daadwerkelijk gedaan door president Santokhi, maar hij blijkt simpelweg te liegen over de toezeggingen vanuit Oekraïne.

Origineel bericht

Ik had de eer een interessant gesprek te mogen voeren met de president van Suriname, Santokhi.

Daarbij ben ik dankbaar voor zijn uitnodiging (voor Oekraïense investeerders) om kansen te verkennen in Suriname op het gebied van landbouw en mijnbouw, met name in hun olie– en gaswinning.

Ik heb Suriname bedankt voor de deelname (aan de Global Peace Summit) en hun de uitnodiging gestuurd om samen te werken op het gebied van voedselzekerheid en onze nucleaire veiligheid.

Yulia Svyrydenko
minister Oekraïne

Bovenstaand bericht op X (het oude Twitter – redactie) van minister Yulia Svyrydenko toont namelijk een totaal andere gang van zaken aan.

Blijkbaar heeft onze president alles verdraait en veel mooier gemaakt dan de waarheid is.

Chan loog over Oekraïne

X / Twitterbericht
– © x.com 2024 –

Geen interesse

Oekraïne heeft dus helemaal geen interesse in Suriname.

Santokhi heeft ze slechts uitgenodigd om te investeren in onze olie-industrie, maar dat is substantieel iets heel anders dan dat het land grote interesse zou hebben getoond en beloofd ons te helpen met investeren.

Waarom hij daarbij denkt dat Oekraïne expertise en interesse heeft op het gebied van onze olie is niet bekend. Het land heeft geen eigen ondergrondse oliereserves.

Chan loog over Oekraïne

Liegende Pinokkio
– met poepend Twitter-vogeltje –

Wel heeft ze drie regio's die veel koolwaterstofvoorraden bevatten en beheert het land enorme gasleidingen. Deze transporteren echter voornamelijk Russisch gas dat naar Europa zou moeten.

Europa weigert echter dat gas nog af te nemen en dus liggen de leidingen er min of meer verlaten bij.

Nucleair

Los van het feit dat Oekraïne dus nooit enige toezegging heeft gedaan waaruit blijkt dat ze interesse hebben in ons land, nodigden ze ons tegelijkertijd wel uit voor iets anders.

Maar daarover zweeg de president moedwillig.

Ze gaan er namelijk van uit dat wij blijkbaar kennis hebben van nucleaire veiligheid. Dat klinkt vanuit hun kant al wat logischer aangezien Oekraïne enkele kerncentrales in beheer heeft.

Dat wij vervolgens helemaal geen verstand hebben van nucleaire energie en zij ons toch hebben uitgenodigd, geeft al aan dat minister Svyrydenko geen idee had wie Santokhi is en welk land hij vertegenwoordigde.

Yulia Svyrydenko

Svyrydenko is een Oekraïense politicus en economisch expert.

Ze bekleedt momenteel de functie van Eerste Vicepremier en Minister van Economie van Oekraïne.

Als een belangrijke figuur in de regering van Oekraïne speelt ze een cruciale rol in het bevorderen van economische hervormingen, internationale samenwerking en herstel van de economie, vooral tijdens de moeilijke periode van de Russische invasie.

Achteraf was het dus niet meer dan een snelle ontmoeting in de wandelgangen van de inauguratie, waarbij helemaal niets is toegezegd of beloofd.

Het bleek een puur diplomatiek beleefdheidsgesprek, waar je verder niet al te veel waarde aan kan hechten.

Dat dit achteraf wel zo is gepresenteerd aan de bevolking, kan getypeerd worden als ouderwetse vorm van pure volksverlakkerij.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Moet Chan terugkomen op zijn uitspraken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!