'De wraak van Amar' is desastreus

Article – 'De wraak van Amar' is desastreus

PARAMARIBO, 29 augustus 2024 – Minister Amar Ramadhin heeft een soort boeteclausule bedacht waardoor medisch specialisten die willen vertrekken, eerst US$ 1.000,- moeten neerleggen.

Toorn Gods

Zijn besluit dreigt nu al dramatisch uit te pakken, omdat veel verplegers (die nog twijfelden of ze zouden blijven, of niet – redactie) juist door deze agressieve aanpak ervan overtuigd zijn dat de regering niet het beste met ze voorheeft.

Door "de wraak van Amar" stellen ze nu zeker te weten dat het bij de minister enkel om de minister draait, en niet om het verplegend personeel en de patiënten.

'De wraak van Amar' is desastreus

De wraak van Amar
– als een bliksem uit de hemel –

De wraak van Amar daalt daardoor neer als een toorn Gods op onze volksgezondheid en vernietigt met vuur en bliksem alles dat op zijn pad dreigt te komen.

Leegloop

Zeer binnenkort zullen om de bovengenoemde redenen nog eens vijf gespecialiseerde verpleegkundigen van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) verlaten, zo hebben zij aangegeven.

Eerder waren er al meer vertrokken uit onvrede met het beleid, waarna er in een week tijd drie baby's overleden zonder dat daar (medische) noodzaak voor was.

Met het vertrek van nog eens vijf specialisten wordt de zorg voorgoed de nek om gedraaid, zo vreest men.

'De wraak van Amar' is desastreus

De wraak van Amar
– Langeman produkties –

Het vertrek is onderdeel van een groeiende trend waarbij zorgmedewerkers massaal de sector verlaten. Deze braindrain, die al zichtbaar is sinds 2022, wordt nu verder verergerd door het wanbeleid van de minister.

Achtergrond

De gezondheidssector in Suriname staat onder zware druk door een tekort aan gekwalificeerd personeel.

In plaats van een open dialoog te voeren met het zorgpersoneel, heeft de minister een maatregel ingevoerd die als draconisch wordt ervaren: een boete van US$ 1.000,- voor elke verpleegkundige die besluit in het buitenland te gaan werken.

Deze beslissing heeft niet het gewenste effect gehad; in plaats van te blijven, zien veel verpleegkundigen dit als de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.

de wraak van Amar
augustus 2024

De zorgmedewerkers voelen zich al geruime tijd ondergewaardeerd en niet gerespecteerd.

Niet doordacht

In plaats van steun te bieden, lijken de maatregelen van de minister het tegenovergestelde effect te hebben.

Dit dwingt steeds meer verpleegkundigen om het land te verlaten, wat de toch al kwetsbare gezondheidszorg in Suriname in een nog diepere crisis stort.

Er is dringend behoefte aan een herziening van het beleid om deze uitstroom te stoppen en een duurzame toekomst voor de zorgsector te waarborgen.

Verantwoording

Er is contact gezocht met het ministerie van Volksgezondheid, de Communicatiedienst Suriname en het Kabinet van de President.

Allen hebben besloten niet te reageren op vragen waarom men een "boete" van US$ 1.000,– heeft bedacht en of er ook doorgerekend is als het effectief zou uitpakken.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou u verplicht blijven werken bij een boete van US$ 1.000,– ?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!