Alles vernietigende rupsenplaag

Article – Alles vernietigende rupsenplaag

CORONIE, 29 augustus 2024 – Een onbekende plaag van rupsen heeft het noordelijke deel van het parwabos in Ingikondré, Coronie, ernstig aangetast.

Grote zorgen

Deze situatie baart grote zorgen, vooral omdat de plaag zich steeds verder verspreidt.

De regering heeft er nog niet op gereageerd en lijkt zich niet al te druk te maken, maar volgens de bekende hydroloog Sieuwnath Naipal zijn de gevolgen van deze plaag potentieel desastreus voor ons land.

Dit aangezien het parwabos een belangrijke rol speelt in de bescherming van het gebied tegen overstromingen.

Naipal werd door bezorgde inwoners van Coronie benaderd en zal binnenkort het gebied zelf bezoeken om de situatie verder te onderzoeken.


Specialisten gezocht

Hoewel hij zelf geen bioloog is, heeft hij contact met specialisten om de exacte oorzaak en mogelijke oplossingen te bepalen.

Beeldmateriaal is al naar het buitenland gestuurd voor verder onderzoek.

Volgens Naipal is een zeer groot deel van het parwabos al volledig afgestorven, en hij vermoedt dat de rupsenplaag verantwoordelijk is voor deze schade.

Hij wijst erop dat het nog onduidelijk is om welke soort plaag het precies gaat, en waarschuwt dat snelle actie vanuit de overheid nodig is om verdere verspreiding te voorkomen.

Het aanpakken van deze plaag is niet eenvoudig, benadrukt Naipal echter.

Lastig bestrijden

Chemische bestrijding is uitgesloten vanwege de negatieve impact op andere organismen in het ecosysteem en ons drinkwater.

Daarom moet eerst worden onderzocht of er natuurlijke vijanden zijn die de rupsenpopulatie kunnen verminderen. Dit proces kan echter tijd in beslag nemen, waardoor er sprake is van een race tegen de klok.

Alles vernietigende rupsenplaag

Rupsenplaag
– impressie Langeman –

Naipal maakt zich grote zorgen over de verspreiding van de plaag naar andere gebieden. Vooral omdat de rupsen zich kunnen ontwikkelen tot vlinders die verder kunnen migreren en nieuwe bossen kunnen aantasten.

Vooralsnog zijn de meldingen van deze plaag alleen afkomstig uit Coronie, wat aangeeft dat het voor ons land om een nieuw en onbekend fenomeen gaat.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou de regering acuut in actie moeten komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!