CBvS : dramatisch verlies sinds 2020

Article – CBvS : dramatisch verlies sinds 2020

PARAMARIBO, 30 augustus 2024 – In tegenstelling tot wat veel mensen dachten, en wat aanvankelijk ook verteld werd, bleek "de kas" bij de machtsoverdracht in 2020 niet leeg te zijn.

350 miljoen

Toen Bouterse II de ambtsketting overdroeg aan VHP / ABOP (en in mindere mate NPS en PL – redactie) stond ons land er slecht voor, maar minder slecht dan niet veel later werd verteld.

Rond 2020 had de Staat nog de beschikking over ongeveer US$ 350 miljoen, een bedrag dat later is bevestigd door zowel het IMF als de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Vanwege wellicht politiek opportunistische redenen meldde men echter dat "alles op was" en het dus lastig zou worden om beleid te voeren.

Dat de boekhouding van de CBvS sindsdien nooit is bijgewerkt, kwam de transparantie over de daadwerkelijke situatie ook niet ten goede.

Jaarverslagen

Langzaam maar zeker druppelen nu echter de jaarverslagen van de moederbank naar buiten.

De periode 2020 / 2021 is inmiddels bijgewerkt en daaruit blijkt een ander beeld dan men rond die tijd beschreef. Wat de exacte situatie van 2022 – 2024 is, blijft vooralsnog onbekend.

CBvS : dramatisch verlies sinds 2020

Resultaatontwikkeling 2020
– © CBvS 2024 –

Volgens insiders is wel duidelijk de de moederbank er zeer slecht voorstaat, en in schandalen is beland vanwege de "twintig miljoen" aan niet verklaarbaar geld dat onder hun auspiciën naar Nederland werd gestuurd.


In het kort

De resultaten uit hun jaarverslag kunnen in het kort als volgt worden samengevat;

Het meest recente verslagjaar van 2021 werd door de CBvS afgesloten met een nettoverlies van maar liefst SRD 2,1 miljard. Dit terwijl er in 2020 nog een positief resultaat ter waarde van SRD 3,6 miljard werd geboekt.

Binnen een jaar na de machtsoverdracht ging de bank dus niet alleen van winstgevend naar verliesmaken, maar daalde de winst na aftrek van alle kosten en uitgaven dus met bijna SRD 6 miljard.

Het verschil wordt grotendeels toegeschreven aan de effecten van afwaarderingen op basis van IFRS-regels (een andere manier van "boekhouden" en rapporteren – redactie).

Credit loss

Er werd sinds 2020 vooral zeer veel verlies geleden wat betreft de expected credit loss op vorderingen in Surinaamse dollars.

In 2020 liet deze post nog een positief saldo zien van ongeveer SRD 4,2 miljard. In 2021 daalde dit saldo echter direct naar een negatief bedrag van SRD 1,4 miljard; een daling van SRD 5,6 miljard ten opzichte van het jaar ervoor.

CBvS : dramatisch verlies sinds 2020

Chaotisch boekhoudkantoor
– Langeman –

Die afwaardering hing samen met de vrije val van kredietvoorzieningen, met name vorderingen op de Staat. Deze verloren hun historische waarde vanwege nieuwe leningen die vlak daarvoor zijn aangegaan.


Dramatische cijfers

Al met al zijn het dramatische cijfers die niet iedereen wellicht zal kunnen duiden of begrijpen, maar duidelijk is wel dat sinds 2020 zowel de CBvS als de Staat Suriname zich op de rand van de afgrond bevinden.

Wat de huidige stand van zaken is, is niet bekend vanwege het feit dat de boekhouding van de afgelopen jaren nog moet volgen.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hoe interpreteert u aan de negatieve ontwikkelingen sinds 2020?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!